Мед Атлант

“Вихід газу”: на березі Бистриці Надвірнянської стався порив, загинула риба

Учора, 14 серпня, рятувальникам повідомили про те, що в селі Пасічна Надвірнянського району залишки нафтопродуктів з пошкодженого трубопроводу витекли в річку Бистриця Надвірнянська.

Про це інформує управління з питань цивільного захисту ОДА.

До місця події направлено МОГ Надвірнянського РВ УДСНС в області, повідомлено голову Пасічнянської ОТГ, поліцію, екологів, чергового НС Надвірнянської РДА, чергового оператора НГВУ, працівників Дністровського басейнового управління
водних ресурсів.

На березі річки Бистриця Надвірнянська виявили явище “газоводопроявів” (природний вихід газу з земної поверхні) на площі 2 м.кв. та забруднення берега річки протяжністю, орієнтовно 50 м.

Представниками аварійної бригади Надвірнянського НГВУ обстежено найближчу свердловину та підземний нафтопровід діам. 159 мм, які знаходяться на відстані 150 м від місця події, розгерметизації не виявлено.

В річці Бистриця Надвірнянська спостерігається забарвлення води червоного (рудого) кольору протяжністю, орієнтовно, 50 м, та загибель малька риби.

“Екологи кажуть, що стався розлом кори, піднімання різних пластів. Це сталося десь після повені. На поверхню виходить речовина, схожа на газ. Ми підпалюємо, воно горить, пізніше згасає. Коли була повінь, то воно потрапляло у дуже великих об’ємах у річку. Зараз русло ріки йде десь за 20 метрів від цього місця”, – розповідає Андрій Гунда у коментарі “Суспільному”.

Зараз поблизу річки забруднене тільки каміння та берег. Викиди речовини уже зменшилися, каже Андрій Гунда.

“У селі Пасічна така місцевість, що через кожних 200 метрів є свердловина. Припускаємо, що може колись, у 70-80-х роках там була свердловина. Річка ж кожні десять років міняє свій поворот – сьогодні вона тут є, а через десять років вже на відстані 100 метрів. Тому можливо саме тут була свердловина, яка могла бути закинута, – пояснює Андрій Гунда. – Під час повені, думаю, був вплив і шкода флорі та фауні. Зараз викиди цього газу дуже малі”.

Екологи відібрали проби ґрунту та речовини, яка виходить назовні. Наступного тижня екологічна інспекція проведе експертизу та надасть висновок. Андрій Гунда додає, що без висновків інспекції ліквідувати цей порив не можуть.

“Якщо це є розрив кори, то служби мають надати висновки того, чи можна це розкопати. Бо якщо розкопаємо, можуть бути наслідки гірші, воно піде далі, а за 60 метрів від цього місця є будинки. Якщо почнемо копати, то воно може проявити себе в іншому місці. Поки офіційних листів і відповідей немає”, – зазначив Андрій Гунда.

Читайте також: На Франківщині нафта потрапила в потічок, бо хтось украв нафтопровід.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...