Мед Атлант

Щоб зробити флюорографію чи рентген, калушани по пів дня чекають у черзі

У соцмережі калушанин Женя Аношкін так описав свої враження від відвідування міської поліклініки: «Поліклініка п’ятачок!! ужас (одна лікарка і на флюорографію і на рентген!!)».

На фотографії — близько двох десятків відвідувачів у черзі, які скупчилися у вузькому коридорі.

«Скоро Калуш буде в червоній зоні…», «І дистанція. Як тут не захворіти?»,  «Реформа медична в дії ну і звісно корупція відсутня, Європейські стандарти в дії…», «В коридорі можна заразитись вірусом навіть якщо прийшов здоровий», «Був того тижня людей було ще більше, одна дівчина взагалі у черзі зомліла», — активно коментують допис калушани.

А разом з тим нарікають на роботу медичного персоналу закладу та на те, що по пів дня доводиться сидіти у черзі.

Головний лікар міського центру первинної медико-санітарної допомоги Михайло Гаврилишин у коментарі «Вікнам» зазначає: люди хворіють масово, відвідувачів справді дуже багато. Для діагностики — на флюорографію, рентген, томографію — щодня звертається 120-130 людей. За словами керівника медзакладу, обстеження можна пройти до 19.00, лікарі працюють до 18.00, при цьому після обіду відвідувачів значно менше.

«Всі хочуть пройти обстеження зранку, на зауваження, прохання дотримуватися безпечної  дистанції — не реагують», — констатує Михайло Гаврилишин.

Як зазначив Михайло Гаврилишин, у існуючих умовах ситуації зарадити неможливо: інших площ і приміщень для того щоб розвести людей, заклад не має. Обладнання працює, минулого року закупили цифровий рентген-апарат, що в рази підвищило пропускну здатність відділення, якість діагностики та безпечність для пацієнтів. Також Михайло Гаврилишин нагадав: поліклініка вже порушувала проблему нестачі площ та необхідності виділити додаткові приміщення, також від минулого року обговорюють нагальну потребу будівництва в Калуші сучасного медичного центру. Але на даному етапі це лише проєкти на віддалену перспективу.

«Ми також хотіли б, щоб у поліклініці було більше місця, щоб не було черг. Але такої можливості немає. Це пандемія і люди хворіють масово. У попередні роки в серпні звернення з приводу гострих респіраторних захворювань і пневмоній були поодинокими, після обіду пацієнтів взагалі не було, а медпрацівники на цей період брали відпустку. Зараз ми працюємо відповідно до вимог, використовуємо засоби захисту плюс регулярна дезінфекція — це також сповільнює просування черги. Просимо людей користуватися масками і дотримуватися дистанції», — констатує Михайло Гаврилишин.

За такої кількості відвідувачів єдина альтернатива — закрити поліклініку. І так, як це є в багатьох інших містах, — консультувати хворих телефоном. Але чи підійде такий варіант громаді? У цьому є великі сумніви, адже тоді людям треба буде шукати інші варіанти, зокрема, звертатися в Калуську ЦРЛ. Там теж багато хворих з пневмоніями і черг не уникнути. Що можна зробити зараз: це дотримуватися правил безпеки (маска плюс дистанція) та, за можливості, звертатися в поліклініку в другій половині дня.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...