Мед Атлант

У Калуші з початку вересня на маршрути виїдуть нові комунальні автобуси

20 серпня відбулося засідання постійної депутатської комісії Калуської міської ради з питань власності, житлово-комунального господарства і екології. Комісія розглянула проєкт Програми здійснення Калуською міською радою фінансової підтримки комунального підприємства «Екоресурс» на 2020 рік.

Пропонується виділити на підтримку «Екоресурсу» 200 тис. гривень. Як ішлося на засіданні комісії, підприємство розпочинає новий вид діяльності — перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування і кошти йому потрібні для старту процесу, інформують “Вікна”. А саме: на закупівлю пального, квитків, бухгалтерської програми та на виплату зарплати водіями. 10 вересня треба буде платити аванс, і на той час, скоріш за все, на перевезеннях заробити не встигнуть.

На роботу планують взяти вісім водіїв автобусів.

Як повідомив начальник управління економічного розвитку міста Юрій Соколовський, з дня на день КП «Екоресурс» має отримати ліцензію на пасажирські перевезення. 19 серпня «Укргазбанк», який є власником комунальних автобусів, допоки не будуть здійснені всі платежі за лізинговим договором, вже застрахував транспорті засоби. Вартість страховки на чотири автобуси становить 361 тис. гривень (2,8% від їхньої вартості), і ці кошти має компенсувати міський бюджет.

Окрім того, вирішується питання реєстрації автобусів в регіональному сервісному центрі МВС. За словами Юрія Соколовського, зараз в області немає жовтих номерів, і якщо їх не буде найближчим часом, то «Укргазбанк» наступного тижня зареєструє автобуси на білі номери з тим, щоб пізніше перереєструвати.

Крім того, 25 червня до Калуша мають прибути фахівці для встановлення на комунальних автобусах системи обліку пасажирів.

Як зазначив Юрій Соколовський, очікується, що з 1 вересня нові автобуси виїдуть на маршрути. А саме два — на маршрут до лікарні у Підгірках, і по одному — до Височанки і на Загір’я. Причому конкурс на пасажирські перевезення проведуть пізніше: міська влада має право укласти тимчасовий договір з перевізником на термін до трьох місяців.

Ймовірно, що підтримка КП «Екоресурс», пов’язана з запуском муніципального транспорту, у цьому році не обмежиться сумою 200 тис. гривень. Так, у зв’язку з карантином громадським транспортом загального користування користується значно менше калушан. А окрім того, епідемічна ситуація на Калущині є складною, і якщо вона й далі погіршуватиметься, то Калуш можуть оголосити червоною зоною та запровадити жорсткі карантинні обмеження, у тому числі й зупинку громадського транспорту загального користування. Але, не зважаючи на відсутність доходів, зарплату водіям треба буде платити.

Нагадаємо, за лізинговим договором з “Укргазбанком” від 4 червня для комунального підприємства «Калуський муніципальний ринок» закупили чотири автобуси білоруського виробництва марки МАЗ. Загальна вартість автобусів становить 339 тис. євро. 20% цієї суми муніципальний ринок сплатив одразу — йому виділили кошти з міського бюджету за програмою фінансової підтримки. Сплата решти суми разом з банківськими відсотками “розбита” на 60 місяців. Відсоткова ставка банку за лізинговим договором становить 17%, з них місто буде сплачувати 11,67%, а 5,33% — компенсує Білорусь. Муніципальний ринок, у свою чергу, передає автобуси КП «Екоресурс», який і буде займатися перевезенням пасажирів та обслуговувати їх.

Також із міського бюджету виділили кошти на додаткові опції: світові табло і аудіосистему оповіщення пасажирів, загальна вартість оснащення одного автобуса становить близько 40 тис. гривень.  Друга додаткова опція — система обліку пасажирів на вході та відеоспостереження в салоні вартістю 36 тис. гривень на один автобус.

Щодо маршрутів, які поки що без проведення конкурсу планує обслуговувати «Екоресурс», то у Калуші з 1 вересня залишиться вакантним пакет маршрутів №1. Нагадаємо, за підсумками минулорічного конкурсу переможцем на цей пакет стало ПАТ «Калуське АТП». Однак догорів з цим перевізником було укладено на рік, до кінця червня. Згодом його двічі продовжували, востаннє — до кінця серпня.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...