Мед Атлант

У Косові створять інтерактивний музей гуцульської кераміки

У Косові стартує проєкт “Інтерактивний музей”, присвячений місцевій кераміці. Інтерактивна експозиція з сучасним обладнанням та ігровими модулями знайомитиме відвідувачів з історією косівської мальованої кераміки.

Про це інформують на сторінці у фейсбуку Інтерактивний музей.

Незвичайну атракцію створять у одному з залів Косівського музею народного мистецтва та побуту Гуцульщини – філії Національного музею НМГП імені Й.Кобринського.

Реалізація задуму стала можливою завдяки підтримці Косівської міської ради, яка у партнерстві з Музеєм подала відповідний Проєкт на щорічний Конкурс ініціатив карпатських громад Асоціації органів місцевого самоврядування. Фінансування – з обласного бюджету.

Замість пасивного слухання екскурсовода та споглядання експонатів за склом організатори пропонуватимуть відвідувачам стати учасниками квесту. Гості музею зможуть активно взаємодіяти з елементами експозиції: досліджувати, торкатися руками, переглядати відео, зазирати у шухляди та скриньки, виконувати різні ігрові завдання. Крім цього, зал буде облаштований дизайнерськими вітринами для унікальних керамічних артефактів з музейної збірки. Оригінальні вироби Олекси Бахматюка, Павлини Цвілик та інших корифеїв косівської кераміки експонуватимуться поряд з історичними світлинами, інфографікою та цікавими текстами, – йдеться у дописі.

Ще однією інновацією експозиції стане її доступність для незрячих відвідувачів. Уперше в Україні постійно діюча виставка кераміки буде частково адаптована для осіб з тяжкими порушеннями зору.

Головна ідея проєкту – створення у Музеї сучасного інтерактивного простору для ефективної популяризації косівської кераміки як важливої історико-культурної спадщини Гуцульщини. Організатори переконані, що ініціатива стане додатковим поштовхом для розвитку цього унікального ремесла. Зараз у районі працює близько 80 керамістів, тож закономірним стало внесення традиції косівської мальованої кераміки до списку об’єктів нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО у 2019 році. Також передбачається, що напрацювання проєкту сприятимуть збільшенню потоку туристів до м. Косова та району.

 Читайте також: Косівська мальована кераміка увійшла до переліку спадщини ЮНЕСКО.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...