Мед Атлант

Що обіцяла та що зробила міська влада 

Восени 2020 року відбудуться вибори до органів місцевого самоврядування. Франківці будуть обирати новий склад Івано-Франківської міської ради ОТГ. Місцева виборча кампанія стартувала. Старі та нові партії, давні та зовсім нові обличчя – боротьба за владу розпочалася. Перед тим, як відбудуться вибори, варто проаналізувати, що змінилося в місті за останні п’ять років, що обіцяли політики і що вони зробили. 

Політична команда 

П’ять років тому франківці обрали міським головою Руслана Марцінківа, молодого, активного політика, який прийшов до влади із політичною командою ВО «Свобода». Разом з фракцією «Солідарність» свободівці сформували політичну більшість, в якої був чітко виражений інтерес до будівельної галузі, бо саме у фракції «Солідарність» більшість депутатів –представники будівельних компаній.

Опозицію в міській раді очолила фракція «Укроп». З їхнього боку часто лунала критика, вони намагалися контролювати владу, але варто відзначити, що й самі виявилися політично нестійкі. За п’ять років опозиційна фракція два рази змінила своє політичне брендування. Під час президентської кампанії агітували за «ЗеКоманду», ближче до місцевих виборів перевтілилися в політичну силу «За майбутнє».

Децентралізація  

Важливий і визначальний вплив  на роботу нинішньої міської ради мала децентралізація. Державна реформа, яка стартувала в Україні,  дала  органам місцевого самоврядування спочатку  нові можливості,  а далі і цілу низку зобов’язань. Бюджет міста зріс в 3,5 рази. Навіть беручи до уваги інфляцію, війну на сході України, влада отримала вагомі фінансові можливості.

Державна реформа, яка стартувала в Україні,  дала  органам місцевого самоврядування спочатку  нові можливості,  а далі і цілу низку зобов’язань. Бюджет міста зріс в 3,5 рази

Мер міста та його політична більшість в міській раді активно почали інвестувати в комунальну сферу: ремонт  доріг, дворів, благоустрій міста, розвиток комунального транспорту. Поряд з тим проводили фестивалі, ярмарки, свята. Життя франківців стало яскравим і певною мірою комфортним.

Транспорт реформа, яку відчули всі 

Найбільш помітні зміни відбулися в транспортній галузі Івано-Франківська: нові електролінії, які з’єднали  віддалені мікрорайони міста, скорочення кількості приватних перевізників та розбудова комунального підприємства «ЕлектроАвтоТранс».

У результаті франківці зі старого громадського транспорту пересіли в нові комфортні тролейбуси та автобуси. Можна сміливо сказати, що це найбільш відчутна реформа у місті за останні 30 років. З бюджету на її реалізацію влада виділила значні кошти, до того ж залучені кредитні ресурси у розмірі 4,7 млн євро. В результаті франківці мають 42 нових автобуси, 50 тролейбусів, з них 21 вживаний. Розбиратися, звідки гроші, люди не дуже люблять, але потрібно розуміти, що транспортна галузь міста є дотаційною. З одного боку, місто залучило кредитні кошти, з другого, є велика кількість пільговиків, на перевезення яких міська рада змушена компенсувати витрати. Та влада не зупиняється і продовжує інвестувати в галузь. Нині управлінці активно впроваджують електронний квиток і намагаються вести точний облік пасажирів, зокрема і пільговиків.

Міст  «Галицький»  найдорожчий проєкт міста 

Мікрорайон Пасічна, який за останні роки масштабно розбудувався, безумовно, потребує інфраструктурних розв’язок. Старий міст через Бистрицю Солотвинську можна підрятувати тільки  капітальним ремонтом, тому міська влада в 2016 р. прийняла рішення будувати новий міст. У 2017 році за результатами тендеру визначила підрядника. Початкова  вартість проєкту була 120 млн грн, міст мали будувати за кошти міського бюджету. Далі вартість проєкту почала помітно зростати. Угоду з підрядником місцеве управління капітального будівництва уклало на 178 млн грн. Нині мер говорить уже про суму у 500 млн грн. Коштів у бюджеті не вистачає, тому міський голова просив грошей у центральної влади, намагався залучити інвесторів, шукав кредиторів. Та все безуспішно. Об’єкт мав бути зданий ще в серпні 2019 року. Проблема не тільки у фінансуванні, але й в ефективності самого об’єкта. Проєкт проходив аудит, отримав багато  зауважень. Як буде –час покаже, але наразі запитань більше, аніж відповідей. Тим часом франківці, які живуть в Пасічній, терплять незручності і стоять у заторах.

Пів кроку до вирішення проблем 

В Івано-Франківську за останні п’ять років міська рада здала в експлуатацію 5 садочків, багато старих освітніх закладів відремонтовано, проте не збудовано жодної школи. Головною проблемою є дефіцит місць в ДНЗ та школах. Це виклик для освітньої галузі, бо  повноцінну реалізацію законного права громадян на освіту влада не може забезпечити.

На початку каденції міська влада взяла курс на розбудову велодоріжок, проте єдиним успішним проєктом стала велодоріжка на Пасічну. На цьому влада зупинилася, все звелося до побудови велосмуг. Комплексного та системного підходу до розбудови інфраструктури для велосипедистів не вдалося реалізувати.

Намагалися мер та міська влада зберегти пам’ятки архітектури. У рамках міської програми було відреставровано кілька будинків. Проте відсутність фахових  підрядників призвела до грубих порушень, недотримання термінів здачі об’єктів і навіть  пошуку нових підрядників. Реставрація без реставраційних проєктів фактично перетворилася в довготривалу побілку.

На початку каденції міська влада взяла курс на розбудову велодоріжок, проте єдиним успішним проєктом стала велодоріжка на Пасічну. На цьому влада зупинилася, все звелося до побудови велосмуг

Брала до уваги влада і безпеку міста. Для цього навіть створила комунальне підприємство «Муніципальна варта», яке згодом реорганізувала в нове КП через хабарництво працівників, приєднавши ще інші комунальні підприємства.

Не змогла виконати 

Влада  боролася зі стихійною торгівлею, та не подолала її. Обіцяла зробити порядок в середмісті, зокрема перед універмагом «Прикарпаття», та не змогла переконати бізнес піти з площі. Обіцяла автомобілістам багаторівневий паркінг в центральній частині міста, однак забудовник передумав. Обіцяла загальноміський муніципальний басейн, та не вистачає коштів. Прийняла програму підтримки безпритульних тварин і мала побудувати притулок для них, та знову ж таки бракує ресурсів. Усе завершилося частковою співпрацею з волонтерами та підтримкою притулку в Павлівці. Обіцянок було багато, є об’єктивні і суб’єктивні причини того, чому вони не виконані або виконані частково. Кожен франківець  сам визначає для себе, що варто було зробити насамперед, а що можна відкласти на кращі часи.

Головними викликами для цієї влади стали війна на сході України, оскільки значні  ресурси  з міського бюджету спрямовано на підтримку учасників бойових дій та їхніх сімей, також пандемія коронавірусної інфекції Covid-19, з якою досі триває боротьба.

Влада  боролася із стихійною торгівлею, та не подолала її. Обіцяла порядок в середмісті, та не змогла переконати бізнес піти з площі. Обіцяла багаторівневий паркінг в центрі міста, однак забудовник передумав

Сьогодні бюджет Івано-Франківська зменшується, а витрати щодня зростають. Місто має великі інфраструктурні виклики, в рамках децентралізації до нього приєдналися нові села, мешканці яких сподіваються на підтримку міської влади, особливо з ремонтом доріг, транспортним сполученням, створенням нових робочих місць. Населення міста зростає, тому  розвиток освіти, медицини, побудова і облаштування відпочинкових зон є актуальними питаннями для кожного франківця. Все це потребує значних інвестицій, але ці проблеми уже будуть вирішувати майбутні політики. Хто вони – побачимо за кілька місяців.

 

Автор: Наталя Сербин

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 33

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...