Мед Атлант

У Франківську руйнується будинок, у якому творив Іван Франко

У центрі Івано-Франківська руйнується пам’ятка архітектури – будинок на вулиці Січових Стрільців, 24. Саме тут на зламі ХІХ та ХХ століть жив і творив Іван Франко.

Реставратор Ігор Панчишин свого часу досліджував будинок на цій вулиці. Каже, що пам’ятка архітектури завжди перебувала у поганому стані, передає “Суспільне“.

Ця стіна, так би мовити, живе окремо від цілого будинку. Вона неприв’язана. Вже тоді були проблеми з фундаментами, просадками. Поки було мале транспортне навантаження, то він більш-менш стояв, але коли тут таке динамічне навантаження – на цьому перехресті, то всі будинки в цьому районі руйнуються, – додає Панчишин.

Один із попередніх власників будинку, за словами Ігоря Панчишина, почав укріплювати фундамент, аби вберегти його від руйнування.

 

Проте будинок на вулиці Січових Стрільців, 24 має декількох власників, – розповідає начальник відділу охорони культурної спадщини управління архітектури, дизайну та містобудівної діяльності Івано-Франківської міської ради Володимир Ідак.

Складно їх докупи звести. Характер руйнувань свідчить, що десь підмокає основа фундаментів, і, власне, тому і з’являються тріщини. Але власником цього приміщення (колишньої аптеки) проведено комплекс робіт із стягування, тобто стабілізації цього розтріскування. Не знаємо, як воно далі буде себе вести через зимовий період, і тоді вже будемо говорити, чи вдало зроблені роботи, – каже Володимир Ідак.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...