Мед Атлант

Уроки просто неба: як на Богородчанщині в умовах карантину дітей заохочують до навчання

Через пандемію коронавірусу на Прикарпатті багато навчальних закладів змушені пристосовуватися до нових правил. В школах, яким все ж дозволили працювати, почав діяти ряд правил, як от масковий режим, дезінфікування та провітрювання кабінетів.

Щоб якось розрядити обстановку, урізноманітнити та водночас убезпечити процес навчання,  в деяких школах облаштували класи під відкритим небом. Щоб дізнатися про це більш детально, журналісти  МІСТА завітали до Космацької гімназії, що на Богородчанщині, яка вже тиждень практикує таке нововведення. Там облаштували два таких класи. Уроки на свіжому повітрі у гімназії почали проводити з 2 вересня.

Коли ми прочитали рекомендації Міністерства, що треба навчатися на свіжому повітрі, то продумали, як ми це можемо організувати. У нас є гарний сад, оскільки ми постійно займаємось озелененням, насаджуємо фруктові та хвойні дерева, той подумали, чому б і ні. Окрім того, зараз оновлюється Нова українська школа, дають нове обладнання, а старі парти, дошки та стільці залишаються вільні. Саме їх ми вирішили винести на вулицю, – розповідає директор Космацької гімназії Галина Костишин.

Також школярам виносять фліпчарти, щоб можна було прикріпляти та демонструвати різні наочні матеріали. Дітям цікаві такі уроки. Врешті решт – на свіжому повітрі, та й погода наразі дозволяє. Якщо погода погіршується – всі повертаються у клас. Також учні постійно мають з собою курточки.

Такий спосіб викладання детально обговорили та погодили на педраді. Батьки також дуже позитивно відреагували на таке нововведення. Не всі уроки є можливість проводити на вулиці через технічні обмеження, але окрім цих дисциплін, всі інші сміливо можна проводити на дворі, – додає директорка.

Ще на самому початку запровадження таких уроків вчителі трохи переживали, щоб діти не були розсіяні.

Ми дійсно думали, що дітей будуть відволікати машини на дорозі, люди, різні голоси з вулиці, але ми були дуже здивовані, що їхня увага була прикута лише до уроків, – розповідає Галина Костишин.

На перервах діти також приходять в ці класи з ланч-боксами, щоб перекусити та поспілкуватися з друзями. Окрім того, завдяки урокам на свіжому повітрі дітям спрощують умови перебування на території школи. Мається на увазі, що на вулиці дітям не обов’язково постійно бути в масці, але це при умові дотримання дистанції. Після кожного уроку всі парти протирають антисептиком.

Такі ж класи під відкритим небом облаштували в інших селах, які також входять до Дзвиняцької ОТГ. У Дзвиняцькому ліцеї уроки проводять також в саду та в альтанках. У Міжгірській гімназії частину уроків проводять біля школи на нещодавно відкритому «Озері молодості». Біля нього облаштували гарну відпочинкову зону та просторі альтанки.

Ми всі дуже позитивно відреагували на таку ідею. В класах трохи напружена атмосфера, а на вулиці набагато веселіше. Ми з класом одразу зголосилися допомогти винести у сад всі парти та крісла. Після того пішли займати чергу, щоб потрапити туди на уроки. На свіжому повітрі набагато краще засвоюється вся інформація. Мої батьки кажуть, що це хороша ідея і вчитися на свіжому повітрі набагато краще, – каже учениця 9-го класу Діана Гуменюк.

Оскільки зранку трохи холодно і є роса, то на перший урок на подвір’я не йде ніхто, починають завжди з другого. За день вчителі встигають провести у саду до 5 уроків.

Уроки під відкритим небом ми проводили і до тепер, але тоді ще не були облаштовані такі комфортні умови, щоб діти могли сісти за парти. Ми стараємось використовувати можливості цих класів на максимум, щоб не втрачати час, поки на вулиці тепло. Кожного дня ми складаємо графік уроків на вулиці. Взагалі це дуже стимулює дітей, у них набагато більше бажання йти в ці класи на заняття. Вони постійно дуже раді, – розповідає вчителька початкових класів Ганна Герин.

Фото уроків у Дзвиняцькому ліцеї

 

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...