Мед Атлант

Як в українців виманюють гроші та портрет фінансового шахрая. ІНФОГРАФІКА

За статистикою шахрайства із платіжними картками в першій половині 2020 року щодня у середньому здійснювалося 546 успішних для шахраїв незаконних операцій.

Про це повідомила Олеся Данильченко, заступник директора Асоціації «ЄМА», керівник Форуму Безпеки Розрахунків і Кредитів (ФБР і К), член консультаційної ради з фінансових сервісів EC3 Europol, під час пресбрифінгу “Платіжне і банкоматне шахрайство”, повідомляє finance.ua.

Досі в Україні найпопулярнішим залишається фінансове шахрайство з використанням методів соціальної інженерії. Саме так виманюють гроші в українців 71% шахраїв.

портрет фінансового шахрая

Що таке соцінженерія. Йдеться про введення в оману громадян будь-якими способами для того, щоб вони розголосили власні персональні дані, реквізити платіжних карток, банківські коди та паролі мобільних операторів чи здійснили переказ коштів під психологічним впливом на користь шахраїв. У більшості випадків злочинці намагаються видати себе за співробітників банку або мобільного оператора та активно випитують конфіденційні дані та особисту інформацію.

За опитуванням, 77% українців знають, що нікому не можна повідомляти реквізити картки та коди з банківських SMS. Однак 76%, зіштовхнувшись з шахрайством, розголошують реквізити своєї картки.

Скільки «заробляють» шахраї. Методи соціальної інженерії продовжують набирати популярності у злочинців, оскільки дохід від таких операцій в рази перевищує дохід від інших методів платіжного шахрайства. Так, середня сума незаконної операції з використанням соцінженерії в першій половині 2020 року склала 3300 гривень. В той час як середня сума незаконної операції в інтернеті становила 195 гривень.

Загалом від початку року таким методом злочинці здобули більш як 100 млн гривень.

Саме тому Українська міжбанківська Асоціація членів платіжних систем ЄМА розробила освітню гру на тему платіжної безпеки «Здолай шахрая!» (https://game.ema.com.ua).

У чому полягає суть гри. Онлайн-гра «Здолай шахрая!» – це гра-симуляція, де гравці потрапляють у змодельовані ситуації різних видів платіжного шахрайства.

Які види шахрайств освітлені у грі. Наразі гра складається з 56 тематичних частин, які симулюють різні види платіжного шахрайства:

  • телефонне;
  • банкоматне та кредитне шахрайство;
  • викрадення SIM-картки;
  • шахрайські розіграші призів;
  • опитування та інтернет-крамниці;
  • шахрайство на дошках оголошень, у сферах працевлаштування та заробітку в інтернеті, туризму та розваг;
  • фішинг;
  • шкідливе програмне забезпечення, програми-вимагачі;
  • геймінг-шахрайство тощо.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...