Мед Атлант

Скульптор з Прикарпаття робить пам’ятник Грушевському для міста Маріуполь

Проєкт пам’ятника Грушевському, який планують встановити у Маріуполі, створив коломийський скульптор Василь Андрушко. Про це розповів керівник ГО “Центр творчих ініціатив “Єдність” міста Маріуполь.

Зініціював створення постаменту сам Анатолій Бутенко. Пам’ятник встановлять на вулиці, яка названа у честь Михайла Грушевського. За словами Анатолія Бутенка, це буде перший на Донеччині пам’ятник Михайлу Грушевському, пише “Суспільне”.

Крайня точка, де є скромний пам’ятник, – у селищі Гоголеве Полтавської області. У Черкаській області немає, Сумській, Дніпропетроській немає. Ми плануємо поставити пам’ятник Грушевському за 70 км від офіційного кордону з Росією. Він буде стояти обличчям у бік Донецька. Сподіваємося, що його магічний погляд приверне увагу тих, хто знаходиться в окупації, і вони зрозуміють, що Україна простягне руку, що ми готові до миру, а вони поставляться до нас з розумінням, – додав Бутенко.

Скульптор Василь Андрушко розповідає, що вже почав роботу над пам’ятником. У своїй коломийській майстерні він виготовить ліплення з глини у натуральну величину. Потім зніматиме форми. Цей виріб відправлять у Львів, де пам’ятник оздоблять бронзою.

У макеті присутня арка, яка складається з двох половин, тобто з двох половин України, які з’єднуються. На цей варіант візуально треба дивитися зверху. Дві половини об’єднані в єдине ціле. Це є попередній ескіз, можуть бути ще зміни, – розповідає Василь Андрушко. – Масштаб – один до восьми, я, мабуть, зроблю трошки більший, буде ще певне коригування. Постамент буде з чорного каменю – граніту чи пісковика темного. Решта – з бронзи. Грушевський – знакова фігура, Маріуполь заслуговує на це.

Зараз ініціатори встановлення пам’ятника шукають благодійників та людей, які готові допомогти фінансово. І на Сході, і на Заході України цю ідею популяризують між населенням, каже Анатолій Бутенко.

Ми намагаємося агітувати, переконуємо керівництво, шукаємо меценатів і тих людей, які зможуть поділитися коштами і дати нам можливість створити пам’ятник. Мова йде не лише про благодійні гроші. Я думаю, що у місцевому бюджеті все ж знайдуться гроші на це. Незабаром буде розмова з керівництвом міста, – каже Бутенко.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...