Мед Атлант

Прикарпатець через суд відмовлявся від дитини “з пробірки”

Днями колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ розглянула апеляційну скаргу. Позивач звернувся до місцевого суду з позовом про виключення відомостей про батька з актового запису, тобто вилучити його прізвище з графи “Батько” у свідоцтві про народження дитини.

Сину 2 роки. Підстави для цього у позивача є, адже згідно «Звіту по тесту на батьківство» (тест ДНК) він не є біологічним батьком, інформує пресслужба Івано-Франківського апеляційного суду.

Місцевий суд відмовив позивачу у задоволенні його вимог, колегія суддів апеляційного суду погодилась з рішенням першої інстанції щодо відмови у вилученні прізвища чоловіка з відомостей про батька.

Пара перебувала у шлюбі вже більше десяти років, все було добре, окрім єдиного – у них не було дітей. Оскільки в наш час цю проблему успішно вирішують медики, зрозуміло, що люди скористались їх послугами. Після обстежень стану здоров’я обидвох з подружжя та тривалого лікування з’ясувалось, що чоловік власних (біологічних) дітей мати не може.

Суд першої інстанції, відмовляючи в позові чоловіка, виходив з того, що доведено перед судом обставину надання позивачем усвідомленої згоди на запліднення відповідачки на основі методів, які використовуються у «Центрі репродукції людини», а також про те, що позивачем складено розписку про те, що йому відомо про всі можливі ризики, що пов’язані із відповідним заплідненням. Згідно закону дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя.

Походження дитини від подружжя визначається на підставі свідоцтва про шлюб та документа закладу охорони здоров’я про народження дружиною дитини. Особа, яка в момент реєстрації її батьком знала, що не є таким, а також особа, котра дала згоду на штучне запліднення своєї дружини, не мають право оспорювати батьківство.

Законодавство України стоїть на позиції захисту права дітей.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...