Мед Атлант

З обладнанням та без приміщення: у Матеївецькій ОТГ створили пожежну частину

Добровільну пожежну бригаду у Матеївецькій ОТГ планували відкрити у квітні 2020-го року. Для цього закупили техніку та матеріали. Проте, через брак грошей цього не сталося.

Щотижня добровольці пожежної бригади села Залуччя гасять імпровізовану пожежу. На тренуванні за легендою, горить бочка, трава та кущі поблизу, розповідає водій частини Віктор Жолобайло. Все для того, щоб не забути навики, які отримали під час навчання. Сам чоловік працює у місцевій школі, інформує Суспільне. 

Коли добровольців набирали, то я із задоволенням погодився, бо знаю, що можу це робити. Тут і хлопці такі зібралися. Команду хорошу зібрали. Кілька разів ми виїжджали на суху траву, коли горіла. Коли були повені, теж виїжджали. Відкачували воду з криниці, – розповідає Віктор Жолобайло.

Назар Захарук та Василь Рибчук – наймолодші в добровольчій частині. Їм трохи більше 20-ти років. Кажуть, що пішли в рятувальники, бо хочуть допомагати людям. Хоч їх частина офіційно і не запрацювала, проте , розповідає Василь Рибчук, пожежники уже мали декілька виїздів.

“Працюємо, провіряємо машини. Коли була повінь, займалися відкачуванням води. Так набираємося досвідуЗапам’ятався виїзд, що був недалеко стоматологічної поліклініки. Горіла трава і загорілися дрова. Ми їхали їх гасити. На щастя, нічого серйозного не ставалося”, – розповідає Василь Рибчук.

Галина Тимофійчук проживає у Залуччі. Каже, що пожежна частина у населеному пункті необхідна.

“Не скажу, що часто. Нехай нас Бог береже від цих пожеж. Але якщо щось стається в селі, то є більша ймовірність того, що вона приїде швидше. В нас тут і ріка ближче. Буває, що їдуть з Коломиї дуже довго. Можуть бути летальні випадки“, – каже жителька села Залуччя.

Пожежна частина в Залуччі мала б офіційно відкритися у квітні 2020-го року. У своєму розпорядженні рятувальники мають дві пожежні машини, мотопомпи, генератор, спецодяг та інше необхідне обладнання. Зараз усе оснащення зберігається в старих гаражах, які місцева громада винаймає. Але в планах – збудувати новий бокс, де можна б було помістити усе обладнання.

Завідувач з господарства Матеївецької ОТГ Михайло Підлетейчук показує місце, де вже залили фундамент під майбутнє пожежне депо. Розташоване воно неподалік школи та дитячого садочка, майже у самому центрі Залуччя. Поруч із депо, розповідає Михайло Підлетейчук, планувалося ще звести котельню, щоб обігрівати навчальні заклади і пожежну частину.

За його словами, пожежну частину вони відкриють тоді, коли буде фінансування, адже для потреб бригади потрібно близько один мільйон гривень.

“Закінчився опалювальний сезон, а в нас почався карантин, і так усе це зупинилося. В нас ще по соціально-економічному розвитку було вимурувати це приміщення і накрити. Але у зв’язку з недофінансуванням та й податків нема всіх, в нас недовиконання бюджету. Так сталося, що цей рік в нас майже пропав, – каже завідувач з господарства Матеївецької ОТГ.

За словами керівниці пресслужби обласного управління ДСНС Христини Перцович, в нашій області вже створено добровільні бригади у 70-ти населених пунктах області. Усі працівники там працюють на добровільних засадах.

Майже всі ОТГ забезпечені добровільними підрозділами пожежної охорони. Якщо говорити про окремі пункти, то майже у всіх такі підрозділи є. Щоб повністю охопити всю територію області, потрібно створити ще близько 400 пожежних підрозділів“, – розповідає Христина Перцович.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...