Мед Атлант

У ритмі карнавалу: Франківськ відсвяткував першу річницю ОТГ. ФОТО/ВІДЕО

9 жовтня 2019 року на Прикарпатті створили нову громаду – Івано-Франківську ОТГ. Тоді до міста захотіли приєднатися два села – Черніїв і Підлужжя.

Офіційно Івано-Франківська ОТГ запрацює після виборів, 25 жовтня 2020 року.  У складі громади буде 18 населених пунктів. Та мерія постановила святкувати день створення Івано-Франківської ОТГ 9 жовтня, бо саме в цей день до міста приєдналися перші села.

МІСТО  підготувало для вас огляд, як в Івано-Франківську розважалися під час святкування першої річниці ОТГ.

Для жителів громади та гостей підготували два масштабні заходи: фестиваль-переберію міських культур “Межа” та “Фестиваль культурного різноманіття”. Святкування не обмежиться одним днем. Програма з кількома десятками подій укладена до неділі включно.  Більшість заходів транслювали у соцмережі фейсбук.

Першим у місті стартував “Фестиваль культурного різноманіття”. 8 жовтня у Палаці Потоцьких провели нічні кування. Майстри вогню та металу вражали глядачів незвичними скульптурами. Також ковалі пообіцяли створити “секретний” пам’ятник на згадку про святкування.

В Івано-Франківську ранок 9 жовтня розпочався урочисто. В  державних установах та в школах підняли прапори – національні стяги та прапори міста. А біля Івано-Франківської ОДА на знак єднання розгорнули 20-метровий прапор.

 

Флешмоб «Прапор – символ нації» 09.10.2020

Опубліковано Культурна мапа Івано-Франківська Пʼятниця, 9 жовтня 2020 р.

Цікавий захід для творчих та амбітних модників і модниць відбувся у  Палаці Потоцьких. Усі охочі  могли насолодитися неймовірними колекціями дизайнерів з Івано-Франківська, Львова та Вінниці.

#roots

Опубліковано Любов'ю Белан Пʼятниця, 9 жовтня 2020 р.

Також у Палаці Потоцьких франківці та гості міста могли взяти активну участь в різних майстеркласах, відвідати художню виставку та безкоштовно продегустувати національні смаколики України та Румунії.

Ввечері “Новий театр” просто неба зіграв драматичну виставу “Собака”.  П’єса про людський егоїзм, який присутній в кожному з нас. А найважливіше, як із ним боротися.

Завершилися п’ятниця запальними музикою і танцями.

У  суботу фестиваль-переберію “Межа” розпочали із вистави лялькового театру “Гусеня”. Вперше  її показали у 1945 році.

Однією з подій став майстерклас із хендмейду від крамниці “Гогодзи”. Майстрині вчили франківців та гостей міста виготовляти сувеніри своїми руками.

Людям показували, як робити посуд, фігурки, медальйони та інші речі.

Не обійшлося святкування і без богатирів. Найсильні чоловіки України протягнули на 7 метрів 9 сантиметрів дев’ять автобусів.  Їхня загальна вага – 100 тонн. Таким чином, стронгмени встановили новий рекорд України.

У межах фестивалю “Межа” у середмісті Франківська з’явилиси живі скульптури. Усі охочі змогли насолодитися видовищним шоу на зробити фото з акторами.

Музична складова фестивалю «Межа» стартувала з 12.00 години у суботу і тривала до вечора неділі.  Виступали  OCK-H, Burdon, Protonics, Kings&Beggars, Lemko Bluegrass Band, Torban, КораЛЛі, Пиріг і Батіг, ЯгОди, Пирятин (18+).

Недільний ранок в Івано-Франківську розпочали із  спортивного забігу. Участь в  “Frankivsk Half Marathon 2020” взяли понад 300 людей зі всієї  України.  Учасники долають дистанції 2 км, 5 км, 10 км й 21 км для найвитриваліших, пише Суспільне.

В обід франківців розважали старовинними танцями та музикою  Kings&Beggars.

Про минуле Франківська і його проєкцію на теперішнє місто та його мешканців розвідали письменник Тарас Прохасько, фотограф та блогер Ростислав Шпук. А про підпілля Станіславова 1920-х років розповів журналіст та знавець міста Тарас Зень.

Також шанувальники літератури змогли зустрітися з письменницями Дарою Корній, Тамарою Горіха-Зерня та Лорою Підгірною.

Кульмінацією фестивалю стала карнавальна хода «Парад епох». У колоні у вбраннях різних часів центральними вулицями міста пройшлися актори франківських театрів, музичні колективи, трембітарі, міми і велетні на ходулях. Провадив парад – військовий оркестр.

На площі Бастіону відбувся перформанс “Світло на Межі”. Учасники параду розташувалися по контуру міста-фортеці і спрямували у небо вогні. Так відбулася світлова реконструкція давньої фортеці.

Завершили святкування річниці Івано-Франківської громади вогняним шоу.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...