Мед Атлант

На Коломийщині перевірили будинок для літніх людей

У рамках реалізації національного превентивного механізму моніторингова група у складі регіонального представника Уповноваженого в Івано-Франківській області та регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого в області здійснила візит до БО «Благодійний фонд «Будинок милосердя Блаженного Миколая Чарнецького» БФ «Карітас Коломия», що знаходиться у с. Ковалівка, Коломийського району.

З’ясовано, що у зв’язку з неможливістю забезпечити утримання відділення стаціонарного догляду Коломийського районного територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг), у лютому 2020 року Коломийською районною радою прийнято рішення передати частину приміщення стаціонарного відділення у безоплатне користування БФ «Карітас Коломия». Разом із приміщенням під опіку Карітасу перейшли і підопічні територіального центру.

Дане рішення є позитивним прикладом державно-приватного партнерства у сфері надання соціальних послуг, оскільки в умовах проведення реформи  децентралізації влади не тільки не закрито стаціонарне відділення, але й забезпечено підвищення якості соціального обслуговування одиноких людей, які перебували на державному утриманні.

Будинок розрахований для проживання 30 осіб, на момент візиту у ньому мешкала 21 особа, з яких 6 осіб ліжкові хворі. Тут створені комфортні умови для проживання. Підопічні доглянуті та позитивно відгукуються про їх обслуговування. Забезпечується чотириразове харчування з урахуванням віку та побажання підопічних. Особи з інвалідністю та маломобільні особи забезпечені технічними засобами реабілітації, допоміжними засобами для пересування та засобами гігієни.

Усі підопічні підписали з сімейним лікарем відповідні декларації та, у разі потреби, отримують лікарські засоби за державною програмою «Доступні ліки».

Також мешканці Будинку розпоряджаються власними пенсійними коштами для своїх потреб.

В Будинку забезпечується і дотримання певних протиепідемічних та карантинних заходів щодо запобігання та поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, зокрема, заборонено відвідування у приміщенні підопічних, здійснюється періодичне провітрювання та вологе прибирання житлового приміщення з використанням дезінфекційних засобів, персонал і підопічні забезпечені засобами індивідуального захисту, здійснюється контроль за їх використанням. Випадків захворювання на коронавірусну хворобу COVID-19 серед підопічних не було.

Проте, на момент візиту завідувач даного закладу перебувала на лікарняному, відповідно моніторингова група не мала можливості ознайомитися з певною документацією (медичними картками, особовими справами підопічних та індивідуальними програмами реабілітації осіб з інвалідністю). Крім цього, виявлено ряд проблемних питань та недоліків, які можуть призвести до порушення прав людини, про які повідомлено керівництву БФ «Карітас Коломия» з наданням рекомендацій для їх усунення.

За результатами візиту звіт та відповідний лист реагування буде надісланий власнику закладу.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...