Мед Атлант

Декомунізація: у Франківську пропонують перейменувати дві вулиці

В Івано-Франківську бригада декомунізаторів хоче перейменувати дві вулиці.

Про це у фейсбуку повідомив директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби ім. Степана Бандери Ярослав Коретчук. 
Йде мова про вулиці Богунську та Островського. Відповідного листа уже написали міському голові.
Богунська не від прізвища полковника часів Хмельницького Івана Богуна (вулиця з такою назвою є у нас), а на честь Богунського полку Червоної Армії під командуванням Щорса, який протягом 1918 – 1920 рр. воював проти армії УНР. А от Островського названа на честь Миколи Островського. Це радянський військовий та партійний діяч українського походження, письменник; учасник встановлення радянської влади в Україні та боротьби з повстанським рухом, служив у бригаді Котовського, 1-й кінній армії та Частинах особливого призначення Червоної армії (ЧОН), співробітник Ізяславської ЧК (1919—1921), секретар райкому комсомолу в Берездові та Ізяславі, секретар окружкому комсомолу в Шепетівці (1924); бригадний комісар Політуправління Червоної армії (1936). Як письменник відомий своїми романами «Як гартувалася криця та «Народжені бурею», які критикують за антиукраїнське зображення борців за незалежність України під час радянсько-української війни 1917—1921 років, – пояснив Коретчук.
Нагадаємо, в Івано-Франківську створили бригаду декомунізаторів. Це громадське об’єднання без юридичної реєстрації. Туди увійшли люди, яким важлива історія, які хочуть позбутися старих комуністичних назв у місті.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...