Мед Атлант

Комунальний транспорт Калуша — збитковий. Депутати виділили ще 300 тис. гривень

29 жовтня на пленарному засіданні сесії Калуської міської ради депутати внесли зміни до Програми здійснення Калуською міською радою фінансової підтримки комунального підприємства «Екоресурс» Калуської міської ради на 2020 рік.

 Саме це комунальне підприємство займається пасажирськими перевезеннями на міських автобусних маршрутах загального користування чотирма новими автобусами, які цього року в лізинг купило місто, інформують “Вікна”.

Як ішлося на сесії, нові автобуси виїхали на маршрути з 21 вересня: два з них обслуговують напрямок до лікарні, по одному — на Височанку і Загір’я.  Пасажиропотік на комунальному автотранспорті контролюють на КП «Ексоресурс»: у кожному автобусі встановлено автоматичну систему обліку пасажирів, інформація виводиться на комп’ютер бухгалтера комунального підприємства. Також проводяться перевірки й аналіз інформації працівниками фінансового управління.

За їхніми даними, комунальним автотранспортом користується приблизно 2000 чоловік в день (52 тисячі пасажирів на місяць). Виручка за  день — від 4,5 до 5 тис. гривень, або приблизно 145 тис. гривень в місяць. Це означає, що при тарифі 6 гривень за поїздку, більшість пасажирів не оплачують проїзд, бо є пільговиками або дітьми до 10 років. Крім того, комунальне підприємство не укомплектоване працівниками: тут працевлаштовані вісім водіїв, які працюють у дві зміни (водіїв для підміни немає), бухгалтер і керівник на чверть ставки.

За таких доходів комунальний автотранспорт потрібно дофінансовувати з бюджету приблизно на 150 тис. гривень на місяць. У зв’язку з несприятливою епідемічною ситуацією збільшення пасажиропотоку до кінця року не очікується, тож, проєктом змін до програми фінансової підтримки пропонувалося виділити комунальному підприємству додаткових 300 тис. гривень.

Як повідомив міський голова Ігор Матвійчук, на плечі комунального підприємства «Екоресурс» також лягли додаткові витрати, пов’язані з необхідністю купувати засоби для дезінфекції, порохотяг для чистки сидінь в автобусах, а також оплачувати гарантійне технічне обслуговування на станції у Львові. Після 30 тис. кілометрів пробігу треба буде також проходити гарантійне технічне обслуговування на станції “Мерседес” (двигуни на білоруських автобусах німецького виробництва).

Під час обговорення проєкту рішення депутати порушили питання більш достовірного обліку пасажирів — видачі квитків. З’ясувалося, що зараз квитки не видають, бо водії не встигають цим займатися. Варіант — взяти на роботу кондукторів, але тоді збитковість комунального автотранспорту буде ще більшою. У підсумку міська рада підтримала проєкт рішення: фінансування програми фінансової підтримки КП «Екоресурс» збільшили ще на 300 тис. гривень .

Нагадаємо, в серпні Калуська міська рада виділила на підтримку «Екоресурсу» 200 тис. гривень. Тоді йшлося про те, що підприємство розпочинає новий вид діяльності — перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування і кошти йому потрібні для старту процесу. А саме: на закупівлю пального, квитків, бухгалтерської програми та на виплату зарплати водіям.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...