Мед Атлант

У франківській обласній лікарні планують закупити ще 8 шоломів для лікування хворих на COVID-19

Ще 8 спеціальних шоломів для лікування хворих на COVID-19 придбають для відділення анестезіології та інтенсивної терапії Івано-Франківської обласної лікарні. Зараз використовують п’ять шоломів, за допомогою яких проводять неінвазивну вентиляцію легень.

Такі шоломи є альтернативою використання CIPAP-терапії. Шолом прозорий, його одягають на голову хворого. Цей метод неінвазивної вентиляції легень має свої переваги – розповідає лікарка-анестезіолог обласної лікарні Іванна Майданська. Головна перевага такого шолому від CIPAP-маски – це його практичність. У ньому можна годувати пацієнта через спеціальний отвір, а також цей апарат не тисне на м’язи обличчя, інформує Суспільне. Карпати. 

“Перед тим, як одягати цей шолом на пацієнта, ми вимірюємо окружність шиї. Це для того, щоб не було ні стиснення, ані щоб він був занадто вільний, – потрібно щоб була герметичність. Відповідно, у цьому пластикому ковпаку створюється позитивний тиск на видисі пацієнта, забезпечуючи адекватне проведення неінвазивної вентиляції легенів. Пацієнти можуть знаходитися у будь-якому положенні: на спині, на боці, на животі. В першу чергу їх використали на початку пандемії в Італії”, – каже Іванна Майданська.

Шолом обладнаний спеціальними трубками, які приєднують до апаратів штучної вентиляції легенів. У такому ковпаку пацієнт може перебувати і цілодобово.

“Ми широко використовували CIPAP-маски, тепер ми маємо можливість поєднувати. Пацієнтам, які вже менш-більш стабільні, ми пропонуємо, що вдягати. Вони кажуть: “Давайте ми одягнемо шолом на дві-три години, потім відпочинемо, потім одягнемо маску”, – розповідає лікарка-анастезіолог.

Зараз у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії обласної лікарні перебувають шість пацієнтів із коронавірусною інфекцією. Перші результати лікування за допомогою спеціальних шоломів ефективні, каже Іванна Майданська.

“Це є інноваційний метод, це як експеримент ми використали в нашому відділенні для лікування пацієнтів з важкою дихальною недостатністю, в тому числі, викликаною COVID-19, пневмонією”, – каже Іванна Майданська.

Усі п’ять спеціальних шоломів купили за гроші обласної клінічної лікарні. На майбутнє планують придбати ще вісім таких апаратів.

Читайте також: В Івано-Франківській ОКЛ від нестачі кисню хворих рятують за допомогою спецшоломів.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...