Мед Атлант

У Старому Лисці жителі збирають підписи проти центру перетримки і реабілітації собак

У Старому Лисці, що на Прикарпатті, жителі збирають підписи проти центру перетримки і реабілітації собак, який два місяці працює на території села. Люди обіцяють подати до суду на благодійну організацію, адже тварини створюють їм незручності. Також у власників ділянки невпорядкована документація.

Про це інформує Суспільне. Карпати.

Волонтерка благодійної організації “Прихисти друга” Наталія Сербин розповідає, що наразі на перетримці у Старому Лисці є 80 собак. Майже всі потребують ветеринарної допомоги. Тварини перебувають на території поля та пасовиська. Найближчий будинок розташований за кілометр.

Це є вольєрна перетримка, це не притулок. Ви бачите, що тут є тільки вольєри і вони всі тимчасові. Тут є будівля, яка передбачає, щоб могли приїжджати волонтери і тут, відповідно, працювати з тваринами. Також є можливість, щоб приїжджали люди із сім’ями. Щоб вони на вихідних приїжджали до певного свого улюбленця. Брали його сюди і могли погуляти з ним”, – розповідає волонтерка БО “Прихисти друга”.

Також на території волонтери звели переносний зоомагазин та ветеринарну аптеку. Насаджують дерева та облаштовують відпочинкову зону. Гроші на благодійну справу дав польський меценат.

Один з жителів Старого Лисця, який категорично проти такого сусідства, – Василь Окун.

Я пропоную землю, будь ласка, хазяїн нехай продає і нехай купляють. Але хай будують розумні речі, а це не є розумна. Тим більше охоронна зона Франківська. Там проходить газова труба одна і друга. І тут є поклади сірки. Якраз на цій території. І там можна будувати щось розумне”, – каже Василь Окун.

Ще дві жительки села Наталія та Світлана розповідають про недоліки такого сусідства.

“Краще би зробили якийсь пансіонат, ніж отой собачатник, – така в мене думка. Або трошки дальше могли зробити до лісу”, – розповідає Наталія Феденько.

“Ми, звичайно, не проти цього, але чути гавкіт собак. Заблизько до села. Влітку буде неприємний запах, самі розумієте”, – каже Світлана Федоришин.

Сільський голова Анатолій Лущак розповідає, що центр перетримки собак не може функціонувати на цій території і є незаконним. Адже, відповідно до генерального плану, ділянка призначена для сільського господарства чи житлової забудови.

“Наче добра справа і ми не проти, але вона якось зроблена, знаєте не по-людськи. Сільська рада не знає, що там. Жодного паперу, жодного документа немає. Коли я побачив в період карантину, що було будівництво, я попередив даних осіб: не робіть цього, це протизаконно. Ніхто не реагував. І десь так будемо казати, фиркнули і пішли від мене”, – каже Анатолій Лущак.

Власниця земельної ділянки та керівниця благодійної організації Катерина Гуменяк не змогла особисто зустрітися з журналістами Суспільного. Проте сказала, що планує переоформити документи. Тим часом невдоволені жителі збирають підписи проти центру перетримки собак та подаватимуть до суду.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...