Мед Атлант

ПЛР-тест не обов’язковий для відкриття лікарняного

Для того, щоб відкрити чи закрити лікарняний лист, не обов’язково робити ПЛР-тестування.

Про це на оперативній нараді у міського голови Івано-Франківська повідомила начальниця управління охорони здоров’я Марія Бойко, інформує Суспільне. Карпати. 

“Не обов’язковим є тест ПЛР для постановки діагнозу “коронавірусна інфекція” чи для того, щоб відправити людину на лікарняний. Накази МОЗу тепер чітко про це говорять. Є температура, кашель, втрата нюху та смаку чи якісь інші симптоми, за якими сімейний лікар може поставити діагноз COVID-19″, – каже Марія Бойко.

Також очільниця управління охорони здоров’я зазначила, що ПЛР-тест показує результат тільки сьогоднішнього дня. Немає впевненості, що через добу після отримання результатів людина не захворіє.

“Працедавці кажуть: “Ти був на лікарняному, принеси довідку, що ти ПЛР мінус. Тоді ми тебе візьмемо на роботу. Це є незаконна вимога. Якщо людина мала симтоми захворювання, на 14-й день вона може іти на роботу. Вона не є заразною, якщо себе почуває добре. Ці питання визначає лікар”, – розповідає Бойко.

Також вона застерігає часто робити комп’ютерну томографію.

“Рентгенографія – це те, до чого ми звикли, тому що можна робити профілактично раз на рік. Але комп’ютерна томографія в десять разів більше дає опромінення щитовидної залози, обличчя, статтевих органів, грудних залоз. Потім ми питаємо: звідки взявся рак? Сьогодні маємо таку ситуацію, коли людина має високу температуру, вирішує, що їй треба зробити КТ. Через сім-вісім днів знову гаряка, знову КТ. Через місяць після лікування: можна я зроблю ще третє КТ?”, – каже Марія Бойко.

За її словами, для хворих на коронавірус найважливіший не рентген і не КТ, а показник сатурації – кількість кисню в крові.

Читайте також: У прикарпатських лікарнях відсоток зайнятості  ліжок  – 61,6.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...