Мед Атлант

“Нестача йоду спричиняє серйозні розлади в організмі”, – Володимир Паньків, професор, експерт МОЗ України з ендокринології

Україна офіційно входить до переліку країн з проблемою йодного дефіциту. У нас відсутня державна програма йодопрофілактики, низьке споживання йодованої солі населенням та й загалом недостатня обізнаність українців в цій галузі.

За даними UNICEF, близько 80% дітей України народжуються та розвиваються в умовах дефіциту йоду. Низьке споживання йоду під час вагітності і в перші місяці життя малюка можуть знизити його рівень IQ на 10-15% незалежно від того, наскільки розумними були його предки.

Що робити, якщо у вас ознаки порушення роботи щитоподібної залози та чим йододефіцит загрожує українцям, “МІСТУ” розповів експерт МОЗ України з ендокринології, професор Володимир Паньків.

 

Чи є якісь статистичні дані, скільки йоду вживають українці?

Для нормального самопочуття, росту, індивідуального та психічного розвитку організму потрібно 200 мікрограмів йоду щоденно. У нас же середній показник добової норми на одну людину складає 50-70 мікрограмів. Це в три-чотири рази менше потреби. Саме тому є необхідність у програмах профілактики захворювань, які провокує дефіцит йоду, як це прийнято у всіх країнах Європи. Наприклад, у Франції, Італії цьому питанню надають належної уваги і там діють спеціальні програми профілактики.

Наша Україна – єдина європейська держава, де на законодавчому рівні не прийнято документу, який би регламентував здійснення йодної практики. А його відсутність віддається на здоров’ї українців. Саме тому здебільшого у нас здійснюється індивідуальна профілактика.

Як людина може відчути отой йододефіцит, на які симптоми орієнтуватися?

Ми маємо цілий спектр розладів, які можуть бути спричинені нестачею йоду. Це можуть бути навіть такі неспецифічні ознаки, як швидка втомлюваність, неможливість концентрувати увагу. У дітей зазвичай погане запам’ятовування,відставання в рості від однолітків, сухість шкіри, сонливість в другій половині дня, вони частіше мерзнуть,частіше хворіють на ГРВІ. В жінок, особливо репродуктивного віку, – сухість шкіри, випадіння волосся, набір зайвої ваги, порушення менструального циклу і навіть порушення репродуктивної функції, тобто безпліддя.

Якщо діти в школі погано навчаються – як не дивно, це теж може бути ознакою йодного дефіциту. За даними деяких досліджень, у дітей, які вже мають підтверджений дефіцит йоду, часто буває знижений IQ – десь на 10-15%. Це вже загроза для інтелектуального потенціалу всього суспільства.

То як виправити ситуацію, якщо вже діагностовано дефіцит?

В європейських країнах у громадському харчуванні використовують виключно йодовану сіль. Навіть йодують корми для худоби, чиє м’ясо ми потім споживаємо. Люди не відчувають йодного дефіциту, оскільки йод надходить в організм людини разом з їжею.

У нас так само пропонується вирішувати це питання – в приготуванні їжі використовувати йодовану сіль. Обмеження є тільки для людей з артеріальною гіпертензією.

Далі на всіх етапах обов’язковий прийом таблетованих препаратів, які містять йодид калію або йодат калію у фізіологічних дозах: не менш ніж 150-200 мкг на добу для дорослої людини Тобто організм отримує щодня ту норму, яка йому необхідна. Це доведений в більшості країнах світу шлях для ліквідації захворювань, спричинених йодною недостатністю в довкіллі.

Як “працює” йод в організмі – тобто, яка його роль у тих процесах, які відбуваються всередині нас?

Йод – це сировина для утворення гормонів щитоподібної залози. А гормони, в свою чергу, – це потенціал людини. Вони забезпечують настрій, фізичну працездатність, інтелектуальний та емоційний стан, ріст і розвиток організму. Також стан шкіри, кісток, менструального циклу жінок, серцево-судинної системи – все це забезпечують гормони.

Окрім цього, йод має ще багато функцій, одна з яких захищає від онкології. У японців, які споживають йоду у 5 разів більше, ніж ми, найменша захворюваність раком молочних залоз і органів репродуктивної сфери. У них і тривалість життя найдовша, і з IQ ситуація краща. Ось таке значення має адекватна кількість йоду в організмі.

Хто  у найбільшій групі ризику? 

В перше чергу новонароджені – особливо матерів, які мають проблеми зі щитоподібною залозою. Також в групі ризику і діти до 12 років. Особливу увагу звертаємо на контингент жінок, які планують вагітність, вагітні і які годують грудьми. Ще перед плануванням вагітності необхідно, щоб рівень гормонів щитоподібної залози в крові був ідеальний – тобто в межах норми. Це є запорукою успішної вагітності і її нормального перебігу. Жінка повинна перевірити, який у неї стан з йодним забезпеченням та ситуація з щитоподібною залозою не на початку вагітності, а ще на початку планування.

Безумовно, слід враховувати і спадковість. У 50% захворювань щитоподібної залози надзвичайно важливе значення має сімейний фактор.

Наскільки серйозно йододефіцит при вагітності впливає на малюків?

Здоров’я матері завжди відбивається на здоров’ї дитини. І якщо мама має нестачу йоду, дитина уже народжується із дещо зниженим інтелектуальним потенціалом. З часом це буде дуже важко надолужити. Дитина вже не стане розумнішою тільки від того, що буде вживати йод – це просто буде підтримування фізичного, інтелектуального та емоційного рівнів.

Організм повинен отримувати адекватну дозу йоду. Коли його недостатньо, щитоподібна залоза починає збільшуватися. Фактично в кожного п’ятого є зоб (збільшена залоза), а вузлові форми зоба практично у 70-80%, особливо у людей після 50 років і в жінок. Це є наслідок нестачі йоду в минулі десятиліття.

Нестача йоду, насправді, має глобальні наслідки – для прикладу, це впливає на економіку країни, бо  знижує інтелектуальний потенціал суспільства. Йододефіцит впливає на швидкість прийняття рішень, виваженість, врівноваженість, відсутність агресивності.

Оціночні щорічні економічні втрати через зниження продуктивності та інтелекту внаслідок нестачі йоду складають 44 000 000 доларів. В Україні поки немає програми профілактики дефіциту йоду, тому це питання потрібно вирішувати на рівні сім’ї.

Основні правила, які мають побутувати в сім’я?

Перш за все – вживати йодовану сіль. Вдома вона повинна бути як основна. Далі – дітям шкільного віку у період з листопада по квітень включно треба приймати препарати йодиду або йодату калію в дозі 100 – 150 мікрограмів на добу. Для жінок, які планують вагітність, які вагітні, і які годують грудьми, бажано приймати препарат йодиду калію або йодату калію в дозі 200 мікрограмів на добу. І, звичайно, в раціоні повинні бути продукти, багаті на йод. Це морська риба, морська капуста та різні види морепродуктів.

Що ще, окрім йоду, важливо для нормального балансу гормонів щитовидки?

Існує такий мікроелемент, як селен, який теж допомагає нормальному функціонуванню щитоподібноїзалози.

Ми періодично доповнюємо препарати йоду селеном у фізіологічних дозах для швидшого досягнення ефекту. Окрім того, селен має дуже важливу дію на імунну систему. Є також препарати, які мають поєднану дозу і йоду, і селену в одній таблетці, що дуже зручно і при цьому розподілено на різні вікові групи – окремо для дітей, окремо для вагітних, окремо для дорослих.

Якщо є ознаки йододефіциту в одного з членів родини, чи означає це, що вся родина не споживає достатньо йоду?

Не обов’язково. Здебільшого це проявляється по жіночій лінії – бабця, донька, внучка. Передається схильність до захворювань щитоподібної залози, до збоїв в імунній системи і розвитку самого зоба. Але контролювати стан щитоподібної залози і регулярно обстежуватися у лікаря-ендокринолога має кожен член родини.

 

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...