Мед Атлант

Допоможіть шахраям: як у Франківську видурюють гроші через зламані акаунти у соцмережах

24 листопада, шахраї зламали сторінки двох франківок (наразі нам достеменно відомо саме про 2 такі факти) та розмістили там фейкові оголошення про термінову допомогу.

Багато людей одразу почали скидати гроші навіть не підозрюючи, що це обман.

В той час у мене був заблокований телефон і ніхто не міг до мене додзвонитися. Тоді до мене почали писати на Facebook, який єдиний не був зламаний, – розповідає одна із жертв шахраїв Юля Кміта-Ференц.

Жінка часто допомагає потребуючим та збирає кошти на благодійність, проте реквізити для допомоги часто змінюються, адже кошти надсилають на пряму тому, кому це потрібно. Саме тому ніхто не здивувався, коли побачив в Instagram чергове повідомлення про допомогу. У тексті було вказано, що гроші необхідні для мами жінки, яка потрапила у страшну аварію. Люди відреагували дуже швидко та почали одразу скидати гроші.

Шахраї налаштували схему так, що всім дев’яти тисячам підписників жінки повідомлення про допомогу почали приходити у приват, щоб його побачили ті, хто не помітив у стрічці.

Мені пересилали скріншоти про переказ коштів з сумами від 1000 гривень до набагато більших. Зараз шахраї повністю володіють моєю сторінкою та відповідають на усі повідомлення, які туди надходять. Мої знайомі в приват спитали, скільки ще не вистачає грошей. Ті без сумнівів відповіли, що потрібно ще 18 тисяч і це дуже терміново. Вони пишуть людям, щоб вони скидали гроші, а я нібито потім їх їм поверну. Їхня наглість немає меж, – каже Юля.

Загалом за підрахунками жінки, на рахунок шахраїв за декілька годин скинули більше 100 тисяч гривень, але оскільки не всі скидали їй підтвердження про оплату на іншу сторінку, то сума може буде набагато більшою. Були навіть знайомі, які хотіли скинути одразу всю суму, але перед цим вирішили зателефонувати до чоловіка. Саме перевірка фактів уберегла їхні кошти від марної витрати.

Тепер до сторінки в Instagram доступу немає, заблокувати її неможливо і відновити її фактично нереально. Над її відновленням знайомі хакери трудилися цілу ніч, але нічого так і не вийшло, додає Юлія.

Хотілося б як мінімум мати змогу видалити те неправдиве оголошення зі сторінки. За останню добу це не перша ситуація шахрайства. Точно таке ж оголошення, тільки з іншими іменами та реквізитами, закинули на зламану сторінку іншої жінки. Про це я дізналася, коли поділилася своєю ситуацією у Facebook, – каже Юля.

Жінка одразу написала заяву у поліцію та зателефонувала у банк, щоб заблокувати рахунок. У банку їй сказали, що вони очікують на вказівки від поліції і відмовляються так просто блокувати рахунок, хоча на нього поступило вже багато скарг.

Начальник кіберполіції Тарас Мороз розповів, що найчастіше люди самі залишають свої дані на різних сайтах, на яких потрібна авторизація. Фейковий сайт можна створити за декілька годин. Після цього маючи особисті дані людини зламати будь-який профіль дуже легко і просто.

Люди повинні дотримуватись елементарних правил: не залишати ніде свої дані, не реєструватися та не авторизовуватись на різних сайтах, не оплачувати товар наперед. Також час від часу всі пристрої потрібно перевіряти на наявність вірусів. Паролі потрібно придумувати складні, щоб у них були великі та малі літери і цифри, чим складніший пароль – тим краще, – каже Тарас Мороз.

Для того, щоб відслідкувати банківську картку, потрібно спочатку порушити кримінальне провадження, потім слідчий має звернутися до суду та отримати тимчасовий доступ до карти. Після цього працівники кіберполіції відслідковують рух коштів та отримують фактичне місце знаходження шахрая. Якщо гроші з карти знімали у іншому місті, то справу передають на розслідування туди.

Що ж з приводу сторінки у соціальних мережах, то відновити доступ до неї практично неможливо. Її можна тільки заблокувати.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...