Мед Атлант

В Україні можуть ввести “інтелектуальний локдаун” – що це?

Кабінет міністрів України розглядає можливість введення «інтелектуального локдауну», якщо приріст заражень коронавірусом продовжить збільшуватись. Він відрізняється від жорсткого карантину, який вводили в Україні навесні, увагою до реалій кожного регіону.

Про це заявив глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія в ефірі «Україна 24», інформує hromadske.

Так, за словами політика, «інтелектуальний локдаун» скоригований на реалії в кожному регіоні, зокрема громадський транспорт.

Водночас він заявив, що зараз ймовірність повного локдауну становить 90%.

«Є шанси, що нам пощастить, але поки виглядає так, що ймовірність дуже висока. Тепер питання, як його правильно ввести та в якому форматі», — заявив депутат.

Він додав, що за останні кілька днів Україна вийшла на плато заповненості місць для пацієнтів з COVID-19, але ця ситуація «дуже хитка».

Арахамія зазначив, що, на його думку, з погляду мінімізації занепаду економіки потрібно намагатися відтягнути запровадження жорсткого карантину до новорічних свят.

«У цей час і так 90% підприємств не працюють. Якщо зробити повний локдаун, то в цей час втрати для економіки будуть мінімальними. Постраждає найбільше, звісно, галузь обслуговування та галузь розваг, але інші підприємства, зокрема промислові, постраждають якнайменше», — сказав Давид Арахамія.

Так, за словами глави глава фракції «Слуга народу», через карантинні обмеження можуть виникнути проблеми із громадським транспортом та перевезенням людей. А у передноворічний період «ця проблема зніметься сама».

«З погляду наслідків і незручностей для людей — звичайно, це зіпсує новорічні свята, проте це не так сильно вдарить по економіці», — зазначив Арахамія.

 

Яка ситуація з карантином в Україні?

Сьогодні, 29 листопада, триває останній оголошений день «карантину вихідного дня». До цього він уже діяв 14 і 15 листопада, 21 і 22 листопада та 28 листопада.

На час «карантину вихідного дня» дозволили працювати лише продуктовим магазинам, автозаправкам, аптекам, фінансовим установам і транспорту.

Влада обіцяє, що результат такого карантину можна буде побачити на початку грудня. Якщо ж епідемія коронавірусу в Україні продовжить набирати обертів, уряд розгляне можливість введення локдауну по всій території країни. Так, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявляв, що Кабмін розробляє план «жорсткого карантину», однак дати його введення ще немає.

Крім того, в уряді не виключають введення локдауну на новорічні свята.

 

Епідемія триває

Останніми тижнями в нас щодоби фіксують від 10 до 16 тисяч інфікованих. На вихідних традиційно менша кількість виявлених випадків: тоді менше звертаються до лікарів, а отже, й медики дають менше направлень на тестування.

У МОЗ розробили алгоритм дій у разі погіршення ситуації згідно з чотирма рівнями небезпеки. Наразі Україна перейшла на другий рівень, який, зокрема, передбачає скасування планових операцій.

Згідно з цим алгоритмом, за умови щоденного приросту нових хворих в 11-15 тисяч і заповненості ліжок не менше як 85% Україна перейде до жорсткого карантину. Про локдаун після 15 тисяч випадків говорив і Зеленський. Проте в міністерстві згодом передумали й заявили, що повний локдаун буде в разі виявлення понад 30 тисяч інфікованих за добу.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...