Мед Атлант

На Прикарпатті СБУ викрила схему махінацій із закупівлями шкільного обладнання

На Прикарпатті СБУ викрила схему махінацій із закупівлями шкільного обладнання. Йдеться про комп’ютерну техніку та інтерактивне устаткування для учнів перших і других класів.

У СБУ кажуть: питання почалися ще до організації самих тендерів. У них перемагали “обрані” фірми. Оскільки всі вимоги були прописані конкретно під них, повідомляють Подробиці.

Пов’язані з ними суб’єкти господарювання самі готували технічну документацію, де вказували вимоги під свою техніку чи під свої послуги, і передавали розпоряднику бюджетних коштів для того, щоб він вже оприлюднював цю документацію в системі закупівель прозоро, – розповідає Марія Римар, речниця управління СБУ в Івано-Франківській області.

А всі інші компанії з торгів знімали – навіть якщо пропозиції були вигідніші. Слідчі виявили кілька таких випадків.

співробітники СБУ задокументували факти закупівлі гуртових партій комп’ютерного обладнання з ціною, що вдвічі перевищує роздрібну вартість цих моделей. Для збільшення суми відкату фігуранти закуповували низькоякісну техніку, яка може завдати школи здоров’ю дітей, – додає Римар.

От Косівський районний відділ освіти закупив цього року майже три десятки ноутбуків. І все б нічого, та параметри техніки не відповідають вимогам Міністерства освіти.

Відділ освіти це є окремо юридична особа, вони мають свою бухгалтерію, відокремлений структурний підрозділ. Керівник який це проводив несе відповідальність.Я із засобів інформації і пізніше від нього почув що в нього були обшуки. І що є така ситуація, – говорить Петро Іванишин, голова Косівської РДА.

Володимир Козьменчук, начальник Косівського районного відділу освіти каже, умов закупівель вони не порушили, уся придбана ними техніка – доброї якості, та й ціни на неї – ринкові.

Ми закуповуємо за рахунок прихідної освітньої субвенції. Ми дивилися по цій техніці, яка закуповувалася на рівні України то ціни у нас ще є нищі. Я можу це підтвердити, бо я маю аналіз по системі прозоро.

Імена головних фігурантів цієї справи – в СБУ не розголошують, адже слідство ще триває. Та згідно з даними тендерних закупівель, усю цю техніку для шкіл продавали дві столичні компанії. Постачали майже по всій Україні. Загалом, за даними слідства, до оборудок із закупівлями причетні понад десяток різних комерційних структур. Оперативники вже провели обшуки. Скільки втратив на цьому бюджет – з’ясовують слідчі.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...