Мед Атлант

“Бандерівський Схрон” скаржиться на відсутність підтримки держави

Керівники центру реабілітації “Бандерівський Схрон” у селі Клубівці Тисменицького району скаржаться, що держава фінансово не підтримує ветеранів війни.

Реабілітацію наразі проходять лише четверо військовослужбовців, адже коштів, за словами засновників центру, не вистачає, пише Суспільне.

Засновник “Бандерівського Схрону” Ігор Чернецький розповідає, що на початку року волонтери виграли проєкт, який передбачав фінансування від Міністерства у справах ветеранів. За проєктом, центр реабілітації повинен був отримати 633 тисячі гривень. Проте гроші так і не надійшли. Ігор Чернецький каже, що у Міністерстві повідомили, що через карантинні обмеження будинок і так не може приймати відвідувачів.

Ігор Чернецький

Івано-Франківськ і Тисменицький район були в червоній зоні майже постійно. Відповідно, постанов ми дотриматися не могли. Міністерство ми повідомили, що від фінансування ми не відмовилися, але не можемо дотриматися декількох постанов. Якщо ви нам готові надати фінансування, бо в нас є ветерани з Миколаївщини, Хмельниччини, Франківщини. На що нам у Міністерстві повідомили: “Ні, ви не можете дотриматися цієї постанови, відповідно, фінансування ви отримати не можете!, – розповідає Ігор Чернецький.

"Бандерівський Схрон" скаржиться на відсутність підтримки держави

Ще 290 тисяч гривень до кінця року волонтери мають отримати від департаменту соціальної політики облдержадміністрації. Проте цих грошей, за словами співзасновниці закладу Наталії Черній, мало. Тому волонтери та четверо бійців живуть на гроші, виручені з власних проєктів. Один з них – майстерня дерев’яних іграшок.

Майстерня має три завдання: по-перше, реабілітація (терапія). По-друге, фінансова підтримка Будинку Ветерана. Ну і дуже хочемо, щоб ми могли повноцінно працевлаштувати ветеранів на роботу. Коли ми зрозуміли, що майстерня таки приносить якісь гроші, домовилися, що, насамперед, це йде на оплату електроенергії. Тому що це дуже велика стаття витрат, яку ми не маємо можливості витратити з інших джерел, – каже співзасновниця “Бандерівського Схрону” Наталя Черній.

"Бандерівський Схрон" скаржиться на відсутність підтримки держави

Іван Кучер родом з Миколаєва. Уже пів року чоловік проходить реабілітацію в “Бандерівському Схроні” після 3-річної служби у війську. Каже, раніше і подумати не міг, що створюватиме власноруч іграшки. Для нього це – найкраща психотерапія:

Іграшками почав займатися майже одразу. Але я ніколи до цього цим не займався. Тому спочатку виходило не дуже добре, потім рука набивалася. Зараз займаюся майже всім процесом: від шліфування дерева, вирізання, до фарбування і лакування.

За кошти від продажу іграшок – це приблизно 15 тисяч гривень у місяць – волонтери планують закупити нові верстати. Також частковий заробіток отримують від ще одного проєкту – “Кава зі Схрону”. Придбати напій та іграшки можна на сторінці організації у Facebook.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...