Мед Атлант

Врятувати Чорний ліс: на Прикарпатті хочуть створити національний природний парк

Надання Чорному лісу статусу національного природного парку, що знаходиться неподалік Калуського шосе, ініціюється обласною громадською організацією “Чорний ліс” вже упродовж трьох років.

За словами ініціаторів, у лісі створять історичні стежки та відпочинкові зони для туристів. Також відвідувачі зможуть збирати ягоди і гриби, інформує Суспільне. Карпати.

Однак, ідея надання лісовому масиву статусу національного природного парку, яка сприятиме збереженню та облагородженню лісу, ігнорується владою, вважає голова правління обласної ГО “Чорний ліс” Іван Жирик.

“Ми вирішили звернутися в державні органи – до Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства екології, відповідно, до обласної ради та ОДА. Ми одержали від них позитивні відповіді. Вони всі підтримують створення національного природного парку “Чорний ліс”. І на тому закінчилося”, – каже Іван Жирик.

Натомість, депутат Верховної Ради України V-VI скликань Зіновій Шкутяк вважає, що громаду налаштовують проти втілення задуму.

“Розпускаються чутки людьми, які сьогодні незацікавлені створенням національного природного парку “Чорний ліс”. Чутки про те, що вас у ліс не будуть впускати, нічого не зможете там робити. Тобто налаштовується громадськість проти такої доброї справи”, – каже ексдепутат.

Також він додає, що зараз на території лісу працює дві структури: військовий лісгосп та підприємство “Чорний ліс”, територія якого перебуває у приватній власності.

Про те, що створення природного парку не завдасть збитків громаді, каже кандидат сільськогосподарських наук Роман Олійник: “Якщо правильно скласти проєкт цього парку, то ні кількість деревини від догляду за лісом, ні поступлення в місцеві бюджети не зменшаться, бо вони зацікавлені в цих грошах, бо це і робочі місця, і деревообробна промисловість”.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...