Мед Атлант

Екологи нагадують: за незаконно зрубані ялинки прикарпатці платитимуть штрафи

Державна екологічна інспекція Карпатського округу розпочала щорічну природоохоронну операцію “Новорічна ялинка”. Перевірятимуть  місця зростання хвойних насаджень і  точки продажу. А також дотримання норм та лімітів заготівлі новорічних ялинок, несанкціоновані вирубки, факти перевезення і незаконної реалізації новорічних ялинок.

Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Карпатського округу контролюють території селекційних плантацій та ділянки цінних хвойних порід, особливо – території природно-заповідного фонду, інформують на сторінці Державної екологічної інспекції Карпатського округу.
За незаконну порубку хвойних насаджень порушники будуть притягуватись до відповідальності за статтею 65 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення»: штраф на фізичних осіб в розмірі від 510 до 1020 гривень, на посадових осіб – від 2550 до 5100 гривень.
Окрім того, за незаконне вирубування ялинок будуть нараховані стягнення за завдану довкіллю шкоду. Розмір шкоди за одну незаконно зрубану ялинку діаметром стовбура до 10 см становить 519 гривень, діаметром до 14 см – 914 гривень, а до 18 см – 2347 гривень. Також за незаконну порубку або незаконне перевезення, зберігання та збут деревини може загрожувати ще й кримінальна відповідальність за статтею 246 Кримінального кодексу України.
За реалізацію незаконно зрубаних новорічних ялинок встановлені штрафні санкції у відповідності до статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення: штраф від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 грн – 1700 грн), за ті самі дії, вчинені в межах природно-заповідного фонду, передбачено штраф від 100 до 215 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн – 3655 грн).
Нагадуємо, що реалізація новорічних ялинок повинна проводитись лише за наявності пластикових бирок зі штрих-кодом, що підтверджує законність їх заготівлі та реалізації. Єдиним документом на право перевезення новорічних ялинок є товарно-транспортна накладна встановленого взірця з відповідними відмітками відвантажувача, видана лісогосподарським підприємством.
В передноворічний період в населених пунктах традиційно буде організовано виїзну торгівлю хвойними деревами, новорічними гілками та композиціями, де ялинки можна придбати на законних підставах.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...