Мед Атлант

Карпати замело снігом, на горі Піп Іван обмежена видимість

На Івано-Франківщині випав сніг. На високогір’ї Карпат обмежена видимість.

Так, погоду на горі Піп Іван, одній з найвищих вершин Українських Карпат, повідомили на сторінці Чорногірського гірського пошуково-рятувального поста. 
Станом на 08:20 10 грудян 2020 року на горі Піп Іван Чорногірський хмарно, видимість обмежена до 50 м. Падає дрібний сніг. Вітер південно-східний 10 м/с. Температура повітря -3°С, – йдеться у дописі.

Рятувальники застерігають, не ходіть в гори самостійно. Потрібно йти в невідомі маршрути разом з досвідченим провідником. Та й навіть відомі вам маршрути можуть стати фатальними, якщо не мати на підмозі хорошого друга. Також не мандруйте в компанії незнайомих людей – вони можуть вас покинути у складній ситуації, та й гори на людей впливають по різному – можлива неадекватна реакція через стрес.

Враховуйте «гірський фактор» погоди,адже на висоті, особливий тип клімату. Найгірша можлива погода в горах, – це дощ та туман. Також варто ходити Карпатами «разом із сонцем» – вставати в 5 годині на світанку і не ходити горами вночі, в темряві.

Купуйте якісне спорядження для гір. В першу чергу мова йде про міцне та зручне взуття. Одяг має бути легкий та непромокаючий (бажано 2 комплекти), адже погода в горах мінлива. Також варто брати в похід: якісний рюкзак, сірники та запальничку, ліхтарик, ніж, аптечку.

А ще краще, не ходіть в гори зимою. А зима в Карпатах починається з кінця листопада і закінчується в середині квітня – коли сніг майже повністю розтанув, окрім високих вершин. Якщо ви все-таки не можете всидіти на місці довгою зимою, то варто вибирати легкі маршрути поблизу вашого дому, – йдеться у дописі рятувальників області.

Дорожники попереджають прикарпатців про ожеледицю на дорогах. За прогнозами сьогодні в області дощ із переходом у сніг. А крижаний дощ при температурі повітря, близькій до нуля, створює слизькість.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...