Мед Атлант

Зростання електротарифів для населення: коли і на скільки

Міністерство енергетики заявило про неминучість в 2021 році підвищення тарифів на електроенергію для населення. УНІАН спробував з’ясувати, на скільки можуть зрости платіжки за світло і що в результаті отримають споживачі.

Днями новопризначений в.о. міністра енергетики Юрій Бойко заявив, що уряд розглядає можливість збільшення в 2021 році тарифів на електроенергію для населення, інформує УНІАН. 

Схоже, влада серйозно налаштована виправити перекошеним модель українського ринку, коли промислові споживачі своїми завищеними тарифами змушені оплачувати низькі ціни на електроенергію для побутових споживачів.

Примітно, що тарифи на електрику для українців залишаються на колишньому рівні з 2017 року, незважаючи на інфляцію та на активне реформування сфери енергетики.

Тобто, питання давно назріло і, можливо, перезріло, і настає час уряду зважитися на цей непопулярний крок і пояснити суспільству його необхідність.

Кабінет міністрів хоче змінити механізм спеціальних зобов’язань енергокомпаній (ПСО) на ринку електричної енергії, який дозволяє утримувати низькі ціни для громадян. Цей механізм також називають перехресним субсидуванням.

«Наступний пріоритет – зниження перехресного субсидування. За цією фразою стоїть об’єктивна необхідність перегляду підходів до формування тарифів для побутових споживачів. Оскільки на сьогоднішній день, в тому числі, в інформ-поле присутня велика кількість маніпулятивних заяв про кінцеву вартість електроенергії для населення », – сказав Бойко.

«Я поки точно не можу сказати, коли і на скільки зростуть ціни. Але з високим ступенем ймовірності такі зміни протягом 2021 роки точно будуть », – додав він.

За його словами, побутовий споживач в Україні в середньому платить за електричну енергію лише одну копійку, оскільки діючий тариф покриває лише витрати на її транспортування. Решта витрати лягають на державні енергогенеруючі компанії – НАЕК «Енергоатом» і «Укргідроенерго».

«Сумарно доставка електроенергії коштує 1 гривня 03 копійки, а середньозважена ціна однієї кіловат-години для побутового споживача за останні два місяці статистично становить 1 гривню 04 копійки. Тобто, по суті, в рамках поточної моделі ПСО, по якій «Енергоатом» і «Укргідроенерго» продають електроенергію для «Гарантованого покупця» по 1 копійці, оплачується виключно поставка “, – пояснив глава відомства.

За оцінкою Бойко, обсяг перехресного субсидування, який виникає в учасників українського ринку через пільгового тарифу для населення, становить близько 55 мільярдів гривень на рік.

Раніше про необхідність підвищити тарифи на електрику для населення також говорив і глава Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, Валерій Тарасюк. Він вважає, що необхідно поступово вирівнювати ціни для населення і промисловості, тариф для якої зараз в два-три рази вище.

«Це як ракова пухлина для всієї економіки. Іншого шляху, ніж вирівняти ціни для населення і промисловості в довгостроковій і навіть у середньостроковій перспективі, не існує », – сказав Тарасюк.

Яким буде зростання тарифів.

Ясного розуміння, на яку величину можуть бути підняті тарифи на світло, ні в уряду, ні у регулятора поки немає. Очевидно, що тема продовжує залишатися дуже чутливою.

Запитань журналістів про підвищення електротарифів чиновники бояться, як вогню, так як прекрасно розуміють, що у збіднілих через коронакризу українців на тлі зимового зростання цін на газ і продовольчі товари може лопнути терпіння.

Прогнози про зростання цін на електрику також не захотіли робити і опитані УНІАН енергетичні експерти. Проте, джерела на енергоринку розповіли УНІАН про можливі сценарії.

Зараз українці купують електроенергію за ціною 90 копійок за кіловат для перших ста кіловат-годин і 168 копійок за все, що перевищує цей рівень.

Один з обговорюваних за закритими дверима кабінетів варіантів підвищення: скасування пільгової ціни 90 копійок і встановлення єдиного тарифу – 168 копійок за кіловат-годину для всіх. Тобто, в середньому платіжка за світло у домогосподарства виросте на 70-80 гривень в місяць.

Як повідомляють джерела, інший розглянутий варіант: збільшення на 50 відсотків всіх поточних цін електрики для населення.

Тобто, залишиться межа споживання до ста кіловат-годин, але його вартість буде 135 копійок за кіловат-годину. А спожитий понад обсяг буде коштувати 252 копійки за кіловат-годину.

За інформацією Міненерго, велика частина громадян споживає близько ста кіловат-годин. Якщо спиратися на ці дані, то цей варіант менш істотно вдарить по більшій частині населення з невеликим споживанням. Але з іншого боку, жителі приватних будинків з електричним опаленням або сім’ї більше трьох осіб будуть платити відчутно більше.

Ефект бумеранга від «заморожування» цін

Завдання уряду поступово зробити вартість електрики для громадян ринкової, такий же, як і для всіх інших категорій споживачів.

Промислові споживачі України купують зараз електрику в два з половиною рази дорожче населення за тарифом – більше трьох гривень за кіловат-годину. Більш того, протягом року Нацкомісія з тарифами кілька разів підвищувала тариф на передачу електроенергії.

У підсумку, ціни на електрику для підприємств в Україні періодично перевищують європейський рівень. Від цього серйозно страждає конкурентоспроможність вітчизняної продукції на зовнішніх ринках.

До слова, в країнах Євросоюзу все відбувається навпаки. Там ціни для населення вище, ніж для промисловості. Відбувається це тому, що доставка електрики, наприклад, великого заводу обходиться набагато дешевше, ніж кожному побутовому споживачеві окремо.

Досвід економічно розвинених країн показує, що ліквідація регульованої низької ціни дозволить створити вільний ринок електроенергії для населення. І тоді громадяни зможуть за бажанням змінити недолугого постачальника, що змусить енергокомпанії бути більш ефективними. Так як це зараз відбувається, наприклад, на ринку газу.

В українських реаліях є ймовірність того, що таке складне і болюче рішення про нові принципи роботи енергоринку буде прийнято в поспіху «під ялинку», без комунікації з суспільством. Через що уряд знову ризикує замість повноцінного ефективного ринку створити половинчастими рішеннями монстра, який буде працювати лише по указам чиновників.

Українці мають право вимагати від свого уряду і національного регулятора щодо тарифів обдуманого і зваженого рішення. Не варто забувати і про необхідність разом з ростом електротарифів розширити програму допомоги найбіднішим співгромадянам.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...