Мед Атлант

Майже 80 % водіїв Івано-Франківська не використовують ремені безпеки

Майже 80 % водіїв Івано-Франківська не використовують ремені безпеки. Такі результати дослідження оприлюднила громадська організація “Vision Zero”, яка займається безпекою дорожнього руху.

Ременями безпеки користується майже 21 % франківців. Це – кожен п’ятий водій Івано-Франківська. Решта керманичів цим правилом нехтують. Середній показник користування пасками по Україні – 26 %. Лідерами у рейтингу є Київ та Львів, проте і в цих містах ременями безпеки користується менше половини водіїв, каже голова громадської організації “Vision Zero” Віктор Загреба, інформує Суспільне. 

“Користування ременями безпеки знижує імовірність отримання тяжких травм і смерті. Понад 50 % менша імовірність загинути чи отримати тяжку травму, якщо ти пристебнутий. Науково доведено те, що ремені безпеки рятують життя”, – зазначає Віктор Загреба.

На його думку, змінити цю ситуацію зможе підвищення штрафів за їзду непристебнутим.

“Зараз штраф за некористування пасками безпеки становить 51 гривню. Для водіїв це є чіткий знак того, що це є несерйозне порушення, що це не є важливий пункт у правилах дорожнього руху, і що це якась дурниця. Насправді, це не є дурниця. І водії, і поліцейські повинні розуміти, що це серйозне порушення правил”, – додав Загреба.

Такої ж думки і водій Михайло Дихтяр. Чоловік розповідає, що користується пасками безпеки постійно. Про це постійно нагадує і своїм пасажирам. За його словами, штрафи за нехтування пасками безпеки потрібно збільшити хоча б у 10 разів.

“Що це таке 50 гривень? Буханка хліба і все. А життя – дорожче за буханку хліба. Зараз не ті 1980-ті роки, де було менше автомобілів і аварій. А зараз машини швидкісні, і на це треба обов’язково звертати увагу”, – каже Михайло Дихтяр.

Ремінь безпеки є невід’ємним елементом дорожнього руху, вважає водій Юрій Симчич. Чоловік каже, що користується ним завжди – як у місті, так і поза його межами. До того ж, вимагає пристібатися і всіх своїх пасажирів. Також у його автомобілі встановлені дитячі крісла.

“Люди мають зрозуміти, що перш за все за їхню безпеку мають дбати вони самі, а не хтось інший. Якщо фірма придумала, встановила в авто ремені і закон нагадує про це, то, будь ласка, вже користуйтеся ними. Хай люди передивляться в YouТube, що стається, коли не користуватися ременями безпеки. Це безпека, тому їх не просто так придумали”, – розмірковує Юрій Симчич.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...