Мед Атлант

Як працює “Маєток Святого Миколая” у Карпатах під час карантину

Через пандемію коронавірусу кількість відвідувачів “Маєтку Святого Миколая” у селі Пістинь Косівського району цього року зменшилася у п’ять разів. Проте, не зважаючи на карантин, у резиденції оновили музейні та рекреаційні приміщення, повідомляє Суспільне Карпати.

У маєтку відвідувачів небагато. Впродовж кількох годин 17-го грудня сюди завітали три сім’ї. Іван Опарик разом із дружиною та внучкою Валерією приїхав із села Розтоки. Каже, що вирішили зробити приємність дитині, допоки батьки дівчинки працюють за кордоном.

Хотіли показати, як святий Миколай дарує подарунки. Бо тепер карантин, нікуди дитину не звозиш. Дуже гарно нас зустріли, святий Миколай дав внучці подарунок, ми дуже раді, – ділиться Іван Опарик.

Писали про здоров’я, про щастя. Як працює "Маєток Святого Миколая" у Карпатах під час карантину

Цьогоріч у туристично-мистецькому комплексі “Маєток Святого Миколая” оновили декілька приміщень. Це кімната новірічно-різдвяної іграшки. Над створенням декорацій тут працювали співробітники національного природного парку “Гуцульщина”. У музеї природи розмістили нові експозиції про флору і фауну нацпарку, інформаційні стенди із червонокнижними рослинами й тваринами, а також інші пізнавальні природничі експозиції.

Писали про здоров’я, про щастя. Як працює "Маєток Святого Миколая" у Карпатах під час карантину

Великих коштів не вкладалося цьогоріч, але своїми силами працівники наукового відділу, господарського, відділу рекреацій, екологічної освіти та інших відділів парку долучилися до спільної справи, щоб оновити експозиції наших кімнат і чимось зацікавити відвідувачів, – розповідає начальник рекреаційно-виховного відділу центру “Маєток Святого Миколая” НПП “Гуцульщина” Василь Павлюк.

У маєтку також працює “поштова” кімната. Сюди потрапляють дитячі листи з усієї України. Свого листа до святого Миколая вже написала і Аня Бегар. Каже, що на свято хотіла би отримати розмальовки.

Вони писали листи з надією, що пройде карантин. Тому що дітей також це стосується, дітям ці маски вже також набридли. Замовляли мінімально подарунків, але більше писали про здоров’я, про щастя, – так про побажання своїх дітей розповідає Мар’яна Бегар.

Сьогодні вона із сім’єю приїхала із Галича. В “Маєтку святого Миколая” родина вперше.

Писали про здоров’я, про щастя. Як працює "Маєток Святого Миколая" у Карпатах під час карантину

Керівник маєтку Василь Павлюк каже, що через пандемію коронавірусу зараз приїжджають зазвичай сім’ями чи невеликими групами. Раніше це були організовані виїзди зі шкіл і садочків Івано-Франківської та сусідніх областей, а також масові туристичні поїздки:

Набагато менше. В рази. Навіть важко підрахувати, ми будемо якусь приблизну статистику підраховувати, але, на мою думку, не більше 20 % від минулорічних і позаминулорічних показників відвідувачів є у 2020-му році. Дуже багато хотіли би приїхати, але з об’єктивних обставин не можуть це зробити.

Василь Павлюк розповідає, що масове святкування 19-го грудня проводити не будуть. Щороку тут відбувався фестиваль новорічно-різдвяної іграшки. Цьогоріч через карантинні обмеження в маєтку прийматимуть лише невеликі групи людей.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...