Мед Атлант

Померла відома прикарпатська вишивальниця

На 81 році життя померла відома вишивальниця Євдокія Ткачук із села  Задубрівці, що на Снятинщині.

Про сумні звістку повідомили на сторінці Снятинської районної ради.

Не стало майстрині художньої вишивки, лауреата літературно-мистецької премії ім. Марка Черемшини (1999), Майстра народної творчості України. Наша талановита краянка не уявляла ні дня без вишивання, часто давала майстер-класи, зустрічалася із молоддю, навчала багатьох охочих чудової техніки вишивання покутських сорочок «білим по білому». Щиро сумуємо з приводу втрати цієї унікальної жінки. Співчуваємо рідним і близьким. Хай з Богом спочиває. Вічна і світла пам’ять, – йдеться у дописі.
Довідково.
Євдокія Ткачук народилася в селі Задубрівці Снятинського району. Тут пройшло все її життя. Закінчила Снятинську середню школу імені Василя Стефаника. З дитинства вишивала. В 1982 році почала працювати в Івано-Франківському художньому комбінаті, тоді й почала відтворювати стару покутську вишивку «біллю» (білим по білому).
В. Качкан в одній із своїх публікацій відзначає, що «…на Снятинщині … характерним є вишивання білим по білому, щось подібне до Полтавщини, але унікальніше…». На жаль, час стирає давні традиційні для Покуття і, зокрема, на Снятинщині, художні витвори. Лише зрідка старовинні вишиванки можна побачити на виставках старожитностей.
Євдокія Ткачук зібрала цілу колекцію старовинних зразків вишивки. З 1990 року вишивальниця брала участь у виставках Львова, Києва, Івано-Франківська, Коломиї, Снятина. Вона учасниця багатьох міжнародних фестивалів: «Коломийка», «Родослав», «Покутські джерела» та гуцульських – у Коломиї, Косові, Надвірній.
Майстриня організувала свою персональну виставку в музеї Марка Черемшини, брала участь у всіх виставках на районних святах.
Євдокії Ткачук присвоєно звання «Майстра народної творчості» (2001). У 2004 році була учасницею творчого звіту Івано-Франківщини в Києві, в Національному палаці «Україна».

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...