Мед Атлант

Наскільки зростуть тарифи на комунальні послуги з 1 січня для франківців

З першого січня для населення зміняться тарифи на електроенергію, тепло, водопостачання та водовідведення, а також на природний газ.

Суспільне Карпати дізналося на скільки зросла їхня вартість для франківців.

Тарифи на послуги з постачання теплової енергії та гарячої води, яке надає “Івано-Франківськтеплокомуненерго”, з першого січня зросте на 25 %.

“У грошовому еквіваленті, тариф становив 1 312 гривень, а тепер буде 1 684. Всі ми розуміємо, що це пов’язано тільки зі збільшенням ціни газу і електроенергії, водопостачання та водовідведення. Також підвищення прожиткового мінімуму. Всі ці чинники впливають на те, що ми змушені також піднімати тариф”, – розповів директор підприємства Євгеній Герасименко.

З нового року збільшиться й вартість газу для споживачів ТОВ “Івано-Франківськгаз Збут” на одну гривню. Один кубометр газу коштуватиме дев’ять гривень 89 копійок.

“Ціна на природний газ залежить не тільки від внутрішніх чинників, а й від зовнішніх. Відповідно до того, яка ціна на газ на європейських біржах. В ціну газу також входить транспортування магістральними газопроводами по території України, зберігання в газосховищах і націнка постачальника”, – каже начальниця відділу продажів фізособам ТОВ “Івано-Франківськгаз Збут” Леся Хараїм.

Кабмін скасував і пільговий тариф на електроенергію. Раніше перші 100 кВт для населення коштували 90 коп./КВт.год. З першого січня 2021-го року встановили фіксовану ціну для побутових споживачів на рівні 1,68 грн/кВт.год.

Також з нового року для франківців на 12 % збільшаться тарифи на воду і каналізацію.

Франківка Марія вважає, що підвищення цін є необґрунтованим і недоречним: “Підвищують до європейських цін. Але в Європі інженер і людина з вищою освітою не отримує мінімальну зарплату. І не працює так, як ми працюємо. А в нас тільки підвищують комуналку. Не знаю, чому ми повинні платити за транзит газу”.

Подружжя Нижник розповідає, що за комунальні послуги платять понад півтори тисячі гривень. Якщо б не допомога від дітей, які перебувають за кордоном, то не знають, як жили б на одну пенсію.

“Ми пенсіонери. Як це вплине – негативно, звичайно. Пенсія в нас на двох – 6 000 гривень. Самі розумієте, що залишиться”, – каже Марія Нижник.

Платіжки з новими цінами за комунальні послуги франківці отримають вже у січні.

До слова, платитимуть абоненти “Івано-Франківськгаз” та “Тисменицягаз”.

Абоненти “Тисменицягаз” з 1 січня 2021 року будуть платити  2,37 грн за 1 м3 на місяць + ПДВ.

Абоненти “Івано-Франківськгаз” – 1,91 грн за 1 м3 на місяць + ПДВ.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...