Мед Атлант

Помер автор першого в Україні роману про героїв Крут

У Вінниці помер відомий письменник, автор першого в Україні роману про героїв Крут Микола Рябий.

Про це у Фейсбуці повідомив голова Вінницької обласної організації Національної спілки письменників Вадим Вітковський, передає Укрінформ.

“Перестало битися серце великого патріота України, видатного письменника Миколи Олександровича Рябого… Микола Олександрович був великим авторитетом і гордістю Вінницької обласної організації Національної спілки письменників України, першим з українських письменників написав про героїзм і трагедію українців під Крутами, назвавши свій роман символічно – “Ще не вмерла Україна”, – написав Вітковський.

Він нагадав, що Микола Рябий двічі номінувався на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка.

У доробку письменника понад 30 повістей та романів, що оповідають про історичне минуле України та становлення її державності. Зокрема, “33-ій. Маленька повість про великий голод” і роман “Упала звізда Полин” присвячені аварії на ЧАЕС, романи “Облава на озброєного вовка” і “Вервольф. Хроніка “озброєних вовків” розповідають про будівництво ставки Гітлера під Вінницею та боротьбу з нацизмом. Перу Рябого належить повість про видатного українського вірусолога Кирила Заболотного “Чутки про смерть перебільшено”.

Письменник також упорядкував подорожній щоденник Павла Халебського «Україна — земля козаків» про подорож «православного патріарха Антиохійського і Всього Сходу Макарія ІІІ з Халеба до Московії й на зворотному шляху через Русь-Україну за урядування христолюбивого й хороброго гетьмана Богдана Хмельницького». Він переклав, упорядкував і прокоментував ряд художніх, історичних та духовних книг.

Миколі Рябому у грудні 2020 року виповнилося 84 роки. Поховають його у неділю, 3 січня.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...