Мед Атлант

Як у радянські часи КДБ полювало на українських колядників

Зараз українці можуть вільно святкувати Різдво, вітати колядками рідних і сусідів. Але ще менш ніж пів століття тому радянська влада розгорнула цілу каральну операцію проти української інтелігенції за новорічно-різдвяні вертепи.

Про це на сторінці у Facebook повідомила Служба безпеки України.

Одна з таких репресивних історій розпочалася на початку 1972 року. В таємних повідомленнях керівництву КДБ вона фігурувала, як операція «Блок».

Одна з таких репресивних історій розпочалася на початку 1972 року. У таємних повідомленнях керівництву КДБ вона фігурувала як операція “Блок”. Ввечері в одній із львівських квартир разом із колядниками зібралися Василь Стус, Олена Антонів, Ірина Калинець, Марія й Ганна Садовські та інші українські митці. Вони ходили вітати друзів, серед яких було чимало видатних українців. А вже 13 січня 1972 року КДБ відзвітував секретарю ЦК Компартії України Петру Шелесту про офіційний початок операції.

Репресії тривали і згодом. На початку 1974 року на ім’я нового секретаря ЦК Компартії України Володимира Щербицького був направлений секретний донос про підготовку “окремими націоналістично налаштованими особами новорічних колядок, — зазначається у повідомленні.

Розпочались обшуки і затримання у Києві та Львові. Серед арештованих за справою «Блок» були Василь Стус, В’ячеслав Чорновіл, Євген Сверстюк, онука Івана Франка Зіновія, Іван Світличний та інші, зауважили в СБУ.

Радянська влада застосувала вже відточені методи тиску — прослуховування телефонних розмов, стеження, посилені загони міліції та “дружинників” у місцях появи колядників. Однак попри це багато людей все одно зберігали вірність традиціям, — наголосили у СБУ.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...