Мед Атлант

З металобрухту до експонатів музею: прикарпатці збирають гроші для порятунку дзвонів

20 тисяч гривень – така ціна порятунку трьох дзвонів, які могли стати металобрухтом. На добру справу громадська організація “Калуш туристичний” вже акумулювала 8 тисяч гривень та ініціювала подальший збір коштів.

Про це Суспільному Карпати повідомив її керівник Віктор Павлів.

Якщо вдасться накопичити необхідну суму, три дзвони поповнять експозицію майбутнього музею дзвонів у Калуші.

“Ці дзвони зараз знаходяться у Сумській області, в одного з колекціонерів, який торгує антикваріатом. Він викупив їх із металобрухту, – говорить Віктор Павлів. – А я про них дізнався через соціальні мережі. Друзі порекомендували, скинули посилання, знаючи, що створюємо в Калуші музей дзвонів. Це дзвони XVI-XVII століть. Один із них вилитий у російській дзвоноливарні. Вона ніби-то працює до сьогодні. Про два інших дзвони поки нічого не відомо. Їх потрібно досліджувати”.

Аби в подальшому оперативно викуповувати дзвони, які можуть потрапити в пункти прийому металобрухту, у громадській організації “Калуш туристичний” хочуть створити резервний фонд. Тоді старі, пошкоджені дзвони, які втратили цінність у своїх власників, матимуть більше шансів стати музейними експонатами. Частину експозиції для музею дзвонів у Калуші вже підготували. Зараз вона знаходиться у краєзнавчому музеї міста. А до кінця цього року музейні дзвони розмістять і у шкільних приміщеннях.

“У нас є школа № 3. Вона розташована на вулиці Дзвонарська навпроти місця, де колись діяла дзвоноливарня Фельчинських, – каже Віктор Павлів. – Освітяни і влада не проти, щоб у школі відкрити невеличкий музей. А загалом у нас є плани збудувати приміщення музею у вигляді дзвона. Коломия має свою писанку, а Калуш тоді матиме свій дзвін”

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...