Мед Атлант

“Сума у платіжках зменшиться подекуди на 500-800 грн”, – нардепка з Франківщини Олена Вінтоняк щодо нових цін на газ та світло

На днях Уряд анонсував зниження ціни на газ для населення на 30%. Народна депутатка він “Слуги народу” Олена Вінтоняк пояснює, за рахунок чого та як саме знизиться вартість.

Як повідомила народна обраниця, суми у платіжках суттєво зменшаться, подекуди на 500-800 гривень.

Зменшення суми у платіжках за газ на 30% стане можливим завдяки рішенню, прийнятому на енергетичній  нараді за участю президента,  КМУ, народних депутатів, представників НКРЕКП, очільника НАК «Нафтогаз України» та фахівців у галузі економіки, електро- та газової енергетики,  яка відбулась 13 січня.

Як зазначила народний депутат з Прикарпаття від фракції «Слуга народу» Олена Вінтоняк, вже є проєкт відповідного рішення НКРЕКП про затвердження нових тарифів, який буде прийнято на початку наступного тижня.

Цей документ передбачатиме низку заходів, а саме:

1) можливість введення тимчасових адміністрацій на облгази – для стабілізації надання критично важливих послуг;

2) встановлення критерію природної монополії по розподілу газу на рівні не менше 100 або 150 тис споживачів, що дозволить змусити укрупнити маленькі газопостачальні компанії, які мають найвищий тариф через високі супутні витрати на диспетчерську службу, на аварійну службу тощо;

3) всі закупівлі облгазів проводити через Прозорро – що дозволить як зменшити так і контролювати витрати облгазів, що включаються до тарифу;

4) врегулювати борги облгазів перед Укртрансгазом і не включати їх у тарифи споживачам – борг обсягом 60 млрд грн утворився внаслідок несанкціонованого відбору (фактично крадіжки) газу облгазами.

Щодо поточного тарифу на розподіл газу, то він зараз має узагальнено 3 основні складові:

1) витрати на ВТВ (виробничо-технологічні витрати, тобто на газ, який споживається для транспортування газу по мережам). Питома вага цієї компоненти становить близько 50%;

2) зарплата персоналу облгазів (це близько 50 тис. висококваліфікованих працівників із середньою зарплатою нині на рівні середньої по економіці – 13,5 тис. грн на місяць, при тому що до приходу нового Голови НКПЕКП зарплата була на рівні 6000 грн). Питома вага цієї складової близько 30%;

3) витрати на капітальний та поточні ремонти, ліквідації аварійних ситуацій – питома вага цієї складової близько 20%.

Також Олена Вінтоняк повідомила, що з 1 лютого максимальна ціна газу по Україні буде 6,99 грн/куб. Тариф на розподіл – максимум 1,79 грн. Ціна буде майже однаковою по країні, без значних відмінностей, як зараз.

Окрім того нардеп зауважила, що необхідно розуміти, що зафіксована на рівні 6,99 грн ціна буде діяти виключно на цей опалювальний сезон, після чого її формуватимуть за ринковими умовами:

«Влітку ціна може впасти нижче нинішньої, а з початком нового опалювального сезону почне зростати. Тому надважливо зрозуміти, якого постачальника обрати на наступну зиму. Наприклад, зараз ми історично користуємося послугами облгазів, ціни у яких є найвищими в Україні. Обрання постачальника – завдання іноді складне. Саме тому, мною було подано пропозицію, суть якої полягає у тому, щоб громади могли самостійно обирати для своїх жителів найдешевшого та найкращого. Звісно, окрім тих, хто обере обере постачальника самостійно», – зазначила народний депутат.

Варто зазначити, що для захисту домогосподарств із електрокотлами, яким Уряд відмінив пільговий тариф 0,9 грн на до 3000 кВт-год у місяць, їм вже з 1 січня 2021 року передбачено надання адресної фінансової допомоги, обсягом близько 1000 грн (тобто відбудеться монетизація пільги орієнтовно за формулою: місячний рахунок за спожиту енергію *0,7). Для них також залишатиметься у дії нічний тариф 50% від діючого тарифу 1,68 грн.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...