Мед Атлант

Як живе найвіддаленіше лісництво

Яловичорське – одне із п’яти лісництв, загальною площею 3486,2 га (в яку входить 314,2 га території колишнього Перкалабського ліснцтва), що входять до Державного підприємства ” Гринявське лісове господарство”.

Високогірне Яловичорське лісництво було засноване в 1962 році.
Штат лісництва складається з дев’яти людей: лісничого, помічника, трьох майстрів, єгеря, бухгалтера, двох лісорубів.
Лісництво поділене на одну майстерську дільницю, яка в свою чергу, поділена на три лісові обходи. Територія лісництва розділена на 24 квартали.
Яловичорське лісництво – є найвіддаленішим лісництвом ДП «Гринявського лісгоспу ». Віддаль між лісництвом (присілок Перкалаба )» та конторою лісгоспу складає 65 км.
В Яловичорському лісництві функціонує 1 тимчасовий лісовий розсадник загальна площа якого складає 0,18 га, дбайливі руки лісівників вирощують в лісових розсадниках Яловичорського лісництва близько 300 тис. шт сіянців головних лісоутворюючих порід для відтворення лісів таких як:
• Ялина звичайна (смерека )
• Ялиця біла
• Клен -Явір
• Бук
• Модрина
• Дуб
Переважаючі типи ґрунтів – бурі лісові. Переважаючі насадження на території лісництва ялинові. Основний тип лісу ялинник.
Яловичорське лісництво одне з небагатьох в Україні де і лісничий та помічник лісничого жінка. Адже жінка лісівник – це майже рідкість.
Незмінний керівник на протязі багатьох років – лісничий Євдокія Дмитрівна Федорчак. Як сама розповідає, те що буде лісівником знала ще з шкільних років, адже родина з діда-прадіда була професійно пов’язана з лісовою галуззю. Вступила до Московського державного університету. Трудову діяльність Євдокія Дмитрівна розпочала в 1991 році на посаді бухгалтера Яловичорського лісництва Кутського лісокомбінату. З липня 1995 року по даний час працює лісничим Яловичорського лісництва ДП « Гринявський лісгосп ».
Загальний успіх підрозділу забезпечує згуртованість колективу. Для того щоб працювати в лісі, треба щиро любити природу. Лісник займається розведенням та відновленням лісу, збиранням насіння, доглядом за деревами, розведенням , підгодівлею та захистом лісових звірів. Крім цього, він повинен організувати ремонти лісових доріг, стежити за правилами користування лісом. Ми гордимося нашими традиціями, спадковістю професії, – зауважила Євдокія Дмитрівна .
Для багатьох працівників Яловичорського лісництва професія лісівника рідна, спадкова. У родині Федорчаків професія лісника передається по «спадку», батьки привили з малечку дітям любов до лісу, щоб ті продовжували сімейні традиції лісівників.
Колектив цього підрозділу, очолюваного Федорчак Євдокією Дмитрівною та помічником Федорчак Мартою Василівною, демонструє успішну злагоджену роботу з охорони та захисту лісу, вчасно та повному обсязі проводить усі лісокультурні та лісогосподарські заходи.
Основні сили й частку своєї душі лісівники вкладають у відтворення та збереження лісу, так в 2020 році було відновлено 9 га ( посадка лісових культур )
Лісництво загалом має значне рекреаційне навантаження, де залюбки зупиняють подорожуючі та жителі нашого краю.
Також для збереження та відновлення популяції оленя благородного в Яловичорському лісництві організовано вольєрне господарство.
Євдокія Дмитрівна – енергійна, працьовита, відповідальна, знає кожне дерево і кожну стежину на всіх ділянках. Коли треба куди далі у лісові нетрі добратися – то може дістатися на будь – якому транспорті чи то вантажівка , чи то кінна упряжка яку навчились вправно запрягати і її господиня. Тож про всі справи у лісі Євдокія Дмитрівна знає. Усе життя працює у лісовому господарстві, з молодості. Роботу Євдокії Дмитрівної ставлять у приклад іншим, поважають її не лише за її солідний стаж у лісовому господарстві і жіночу стать, я й за відмінні результати у роботі.
Не можна не згадати і про облаштування подвір’я лісництва яке зустрічає ошатними клумбами , туями , декоративними деревами та різнобарвними квітами – все говорить про те, що тут працюють справжні господині.
 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...