Мед Атлант

Кіборгу з Калуша, який був у полоні, виповнилося 29 років

21 січня 1992 року народився Почесний громадянин Калуша, захисник Донецького аеропорту Станіслав Стовбан.

Обороняючи Донецький аеропорт, молодший сержант Станіслав Стовбан дістав важке поранення й потрапив у полон. Після звільнення і протезування ампутованої кінцівки він повернувся до своєї бригади, інформують “Вікна”.

За мужність і героїзм, виявлені при виконанні службових обов’язків, Станіслав Стовбан нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Останні декілька днів захисту донецького аеропорту тривали найжорсткіші бої. З 16 по 20 січня 2015-го бойовики поклали всі зусилля, щоб вибити останніх українських «кіборгів» з летовища.

Калушанин Станіслав Стовбан був одним із «кіборгів», які останніми боронили донецький аеропорт. Тоді йому навіть ще не виповнилося і 22 років. У самісіньке пекло АТО він потрапив добровільно. На той час від терміналу вже майже нічого не залишилось. Власне як і сил та необхідних боєприпасів у його оборонців.

За словами самого Станіслава, більше того, самого об’єкту оборони не стало. Та терористам все одно не вдавалося вибити “кіборгів”. Тоді вони пішли на вже звичну підлу тактику — підірвали місце укриття українських воїнів.

Я потрапив до армії за мобілізацією. І вже разом із 80-ю бригадою ВДВ відправився на схід України. До речі, в ДАП відправляли тільки за бажанням. Всі розуміли наскільки там небезпечно, та я навпаки хотів їхати боронити від окупанта,— розповідав Станіслав. — В аеропорту було повно чеченських найманців та російських кадрових військових, навіть ФСБ-ний спецпідрозділ «Вимпел».

Наприкінці протистояння стало ясно, що будівля розсипається від постійних атак терористів і треба евакуювати військових. Були три спроби прориву й всі невдалі. Як говорить Станіслав, було ясно, що їх не вдасться витягнути і тому «кіборги» готувалися до оборони. Тоді й сталися два потужних вибухи.

Перший вибух ми пережили вдало — без втрат. Терористи думали, що нас вже нікого не лишилося у живих, та ми їм „всипали“ так, що вони розбіглися. Відносне затишшя протривало декілька хвилин. Ми стали перекурити і стався других вибух. Я опинився під завалами. Мене вибухом підкинуло вверх і опинився не з самого низу, а придавило тільки однією плитою, — розповідав калушанин. —Я був дуже сильно поламаний. Дві ноги майже тільки на штанах трималися. Ще зламані ребра. Так я пролежав усю ніч.

Багато побратимів Станіслава схід сонця вже не побачили. Щоб врятувати тих, хто був сильно поранений, було вирішено йти на перемовини з терористами.

Вони виконали усі умови, окрім того, коли я попросив дати телефон, щоб командування надало транспорт для евакуації поранених, бойовики відповіли: «Поранені поїдуть до нас!, — розповідав Анатолій Свирид.

Всіх поранених доставили до донецького госпіталя. Станіславу там ампутували ліву ногу, та вдалося врятувати праву.

Вже за кілька днів його обміняли. Адже “кіборг” потребував дорогого лікування. Так, Станіслав потрапив до столичного військового шпиталю. Йому провели кілька операцій, а вже влітку — почав ходити на протезі.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...