Мед Атлант

У гірському селі Великий Рожин відновили зруйновані повінню мости

У селі Великий Рожин урочисто відкрили два мости. Їх відновили після руйнування внаслідок минулорічних червневих паводків.

Цей день – свято для місцевих мешканців. Директорка школи, що знаходиться у Великому Рожині, Олександра Прокоп’юк розповідає:
До нашої гімназії діти ходять з трьох сіл – Яворова, Білоберезки і наші діточки. І частина з них йде саме цією дорогою та цим мостом. Діти до школи приходили мокрі по коліна, взуття мокре. Хочеться вірити, що це не останні мости, які будуть у нас збудовані. І гарної дороги нам треба, щоб нашим селом можна було проїхати на Писаний камінь. Хотілося б, щоб і турист до нас прийшов.
Тішиться новим мостам і мешканець села Великий Рожин Василь Кручак. Чоловік бідкається, що раніше тут неможливо було пройти:
Води забирали кладки. Деколи ми підвозили старшим людям продукти.
Міст важливий, бо люди його чекали багато десятиліть, говорить депутат Кутської селищної ради Микола Данилюк:
Я б його назвав мостом возз’єднання сьогоднішньої Кутської громади з Білоберізькою, з Верховинським районом. Він важливий для обжиття цих всіх територій, бо з сьогоднішніми викликами мало хто залишається в горах.
Виконроб мостів Ярослав Гуменюк каже, що нові мости у селі Великий Рожин є добротними і наступний паводок їх уже не змиє:
Фундаменти опущені нижче води на півтора метра. Я думаю, що вода вже їх не підмиє. Це такі мости капітальні. Вони розраховані, говорять проєктанти, на 5т. Але я даю гарантію, що вони і 25т витримують. Складність будівництва була в тому, що фундаменти у воді будували. Бетон треба було на місці робити, бо його не підвезеш по цих дорогах. Але все вийшло, люди задоволені.
Голова Косівської РДА Петро Іванишин відзначає, що мости зроблені якісно та надійно. І вони довго будуть служити людям.
В планах є відбудувати ще не один міст і багато доріг, які були зруйновані червневою повінню. Потенціал Косівщини надзвичайно великий, але для того, щоб сюди приїхав турист, нам потрібна інфраструктура. Відновлення цих мостів – гарний приклад відновлення інфраструктури у віддаленому гірському селі, – зазначив Петро Іванишин.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...