Мед Атлант

Знижені платіжки за газ прийдуть тільки у березні

В.о. міністра енергетики Юрій Вітренко заявив, що зниження ціни газу до 6,99 грн за кубометр станеться у лютому, тому знижені платіжки за лютий прийдуть тільки у березні.

Про це він сказав в інтерв’ю ЕП.

На питання журналіста, чи не призведе до нових протестів у регіонах той факт, що у лютому за січень українці все одно отримають платіжки з рекордними сумами, Вітренко відповів:

“Є така проблема, тому що знижені платіжки за лютий прийдуть тільки у березні. До речі, якби ми нічого не зробили, то за лютий у березні вони отримали б ще більші платіжки, приблизно на чверть”, інформує “Економічна правда”. 

“Частково зниження ціни за лютий компенсує більші суми, які люди будуть змушені сплачувати за січень у лютому. Сподіваюся на певне розуміння, але відчуваю, що людям буде важко в лютому сплачувати цю суму”, – додав він.

Водночас у відповідь на питання, чи можна було обмежити ціну з 1 січня, в.о. міністра заявив, що “заднім числом робити це дуже важко”.

“Не було юридичного механізму змусити компанії, які вже почали постачати товар, ретроспективно знизити ціну”, – пояснив він.

На питання, звідки взялася цифра 6,99, в.о. міністра відповів:

“Пояснення дуже просте. Міністерство провело аналіз. Ми побачили, що найнижча ціна на ринку була 6,99 гривні (з 58 компаній таку ціну пропонувало лише херсонське ТОВ “Газ ап”. – ЕП). Тобто компанії встановили її добровільно.

При цьому ми бачили, як монополісти, приватні компанії, так звані облгаззбути, задирали ціну до 10,8 гривні, а середній рівень був понад 9,5 гривні. Фактично вони зловживають своїм домінуючим положенням, задираючи націнку.

Тому держава показала силу, у законний спосіб обмежила граничну ціну і сказала: “Ми маємо захищати людей, це наша роль”. Не хочете постачати за такою ціною – не постачайте! Будуть постачати “Нафтогаз” та інші компанії. Для цього є механізм “постачальника останньої надії”. Люди без газу не залишаться”.

Читайте також: Уряд планує укрупнити газзбути для зниження тарифів на розподіл.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...