Мед Атлант

Кіберполіція Франківщини викрила двох осіб, які продавали дані про перетин кордону

Фігуранти в Інтернеті збували дані про перетин українського кордону громадянами та транспортними засобами. Зловмисники продавали вже сформовані бази та приймали замовлення на створення нових. Їм загрожує до 5 років ув’язнення. 

Правопорушення викрили співробітники кіберполіції Івано-Франківщини спільно зі слідчими Косівського відділу поліції та працівниками обласного управління внутрішньої безпеки Нацполіції, інформує Департамент кіберполіції Національної поліції України.

Кіберполіція встановила, що до несанкціонованого збуту інформації причетні двоє 30-річних чоловіків – мешканці Тернопільської та Івано-Франківської областей. Фігуранти в Інтернеті, зокрема на платформах оголошень, пропонували до купівлі бази даних про перетин державного кордону України. У розпорядженні зловмисників були відомості щодо перетину кордону українськими та іноземними громадянами, транспортними засобами, а також терміни їхнього перебування в країні.

Коштувала одна сформована база від 500 до 1500 гривень. Також правопорушники працювали «на замовлення».

Правоохоронці провели обшуки в оселях фігурантів. За результатами вилучено мобільні телефони, банківські карти та комп’ютерну техніку.

Наразі поліцейські перевіряють працівників митної та прикордонної служби України на причетність до незаконного розповсюдження інформації з обмеженим доступом.

Фігурантам оголошено підозру за ч. 2 ст. 361-2 (Несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в комп’ютерах, автоматизованих системах, комп’ютерних мережах) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до п’яти років позбавлення волі. Досудове слідство триває.

Процесуальне керівництво у справі здійснює Косівський відділ Коломийської місцевої прокуратури. Слідчі дії проводилися спільно з працівниками СБУ в Івано-Франківській області.

Читайте також: На Франківщині кіберполіція викрила держреєстратора сільської ради на махінаціях.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...