Мед Атлант

Бізнес на смерті

Пам’ятаю, коли я була маленькою, бабуся відкладала гроші на свій похорон і навіть мала випрасуваний одяг у шухляді на останній день свого життя. Тоді я думала: для чого готуватися до смерті? Ну помреш, то яка різниця, в якому одязі ти будеш і яким буде поховання? Про вартість самого дійства я не замислювалась ніколи. Помирати поки не збираюся, але стало цікаво, скільки сьогодні коштує похорон в Івано-Франківську.

Коли людина помирає поза лікувальним закладом, необхідно викликати поліцію, «швидку» або сімейного лікаря. Медики мають видати довідку про смерть, а поліція – протокол огляду тіла. Щоб їх отримати, треба мати при собі паспорт померлого і свій.

Якщо ж людина померла у лікарні, то свідоцтво і довідку про смерть оформлять у місцевому морзі. Щоб забрати небіжчика та організувати поховання, потрібно отримати в РАЦСі свідоцтво про смерть. Для цього знадобляться довідка про причину смерті, медичне свідоцтво про смерть та паспорти – померлого і того, хто його забиратиме.

Одночасно зі свідоцтвом родичі повинні отримати відповідну виписку з Державного реєстру актів цивільного стану громадян. Збір усіх необхідних довідок забирає доволі багато часу, тому більшість звертається у похоронне бюро, щоб все організували без зайвих клопотів.

 

5000 грн досить?

Зазвичай поховання в Івано-Франківську організовує комунальне підприємство «Міська ритуальна служба». Є ще низка інших, приватних, але я вирішила йти найдешевшим шляхом.

КП є оператором на ринку ритуальних послуг у місті, йдеться на їхньому сайті, і має власні виробничі приміщення, транспортну станцію, адміністративну будівлю та Будинок смутку. Працює цілодобово.

Я зателефонувала у ритуальну службу, щоб розпитати про ціни. Жіночці, яка підняла слухавку, я розповіла вигадану історію про смерть дідуся. Нібито хотіла дізнатися, на яку суму мені розраховувати.

Працівниця ритуальної служби розповіла, що орієнтовна вартість похорону –8000 грн. Що саме туди входить, не пояснила, лише сказала отримати свідоцтво про смерть – і «тоді будемо говорити далі». Зазначила, якщо смерть від коронавірусу, то процедуру проводитимуть за певними правилами. Але детальніше розповідати відмовилась, бо дуже поспішала.

Вдруге я телефонувала через кілька днів вже як журналістка з проханням надати коментар. Тоді мені озвучили значно дешевший мінімальний пакет послуг – 5000 грн, що на 3000 менше від суми, яку я почула у першій розмові.

Телефоном мені порадили зайти на вебсайт КП, бо там є затверджений перелік ритуальних послуг із зазначенням вартості кожної. Цей список я і знайшла на http://pohovannya.if.ua/

В одній колонці вказано стандартні ціни, в другій – зі знижкою – для тих, хто має «Картку іванофранківця» (дисконтна картка, з якою місцеві мешканці можуть заощадити від 5 до 20 % власних коштів за різноманітні послуги).

Коли людина помирає поза лікувальним закладом, необхідно викликати поліцію, «швидку» або сімейного лікаря

Наприклад, найдешевша труна коштує 600 грн, дерев’яний хрест – 95 грн, а викопати яму обійдеться у 614 грн вручну і 398 екскаватором.

Цікаво, що в нашому регіоні, виявляється, популярною є кремація, принаймні похоронні ящики для попелу у прайс-листі ритуальної служби є – за ціною 77,45 грн.

Є така послуга, як одноразове прибирання могили протягом місяця на приватному кладовищі за 235,00 грн. І дещо дивна позиція: «пошук, фотографування могили та розміщення зображення могили на вебсайті комунальної компанії «Муніципальна ритуальна служба». Напевно, для тих, хто замовив прибирання і стежить за якістю виконання…

Є ще, наприклад, набори для труни за 220 грн, костюми для чоловіків за 250 грн. Свічки – від 0,50 до 18 грн, вінки від 22 до 253 грн.

До речі, замовлення похоронної вечері у загальному списку послуг– від 50 грн за особу. Однак у розділі «Організація та проведення поминальних обідів в поминальному залі» цифра значно більша – від 165 грн.

 

А цифри ростуть

Христина (просила не вказувати прізвище) нещодавно займалась організацією похорону своєї бабусі. Сумна подія трапилася зовсім недавно, тому вона добре пам’ятає усі подробиці. Коли ще бабуся була живою та лежала у лікарні, Христина зателефонувала у міське ритуальне бюро, щоб дізнатися, на яку суму варто розраховувати.

«Бабуся була при смерті, я хотіла знати, скільки приблизно потрібно грошей на похорон. Мені відмовилися говорити середню вартість. Сказали, коли помре, тоді будемо говорити, – обурюється Христя. – Шкода, що я тоді не записала розмови, бо це звучало дуже нахабно».

Тоді Христина знайшла ціни на сайті міської ритуальної служби, але вже коли бабуся померла і вона почала займатися організацією похорону, виявилося, що вони не актуальні. Жінка каже, що на все витратили щонайменше 16 000 грн.

«Перша розбіжність з цінами на сайті ритуальної служби і реальністю – це дерев’яні хрести, які нібито коштують від 95 до 117 грн. Коли ми організовували похорон бабусі, хрестів за 117 не було, – говорить Христина. – Ми заплатили 450 грн за дубовий. Нам пояснили, що є дешевший хрест за 250 грн, але він може швидко зіпсуватися, роздутися від вологи і довго не постоїть. Тому обрали дорожчий. Домовини на сайті 600–2000 грн. Насправді ціни стартують від 2500 і до 8000, якщо не більше. Вінки, наприклад, не від 22 до 253 грн, а від 600».

Оренда холодильника, тобто камери, де зберігають тіло померлого, – 209 грн на сайті ритуальної служби, але за цю послугу, переконує Христина, заплатила вдвічі більше.

Вдруге я телефонувала через кілька днів вже як журналістка з проханням надати коментар. Тоді мені озвучили значно дешевший мінімальний пакет послуг – 5000 грн, що на 3000 менше від суми, яку я почула у першій розмові

«На сайті вказано, що перевезення тіла автомобілем коштує 381–437 грн, якщо пробіг до 30 км. Але з нас за катафалк взяли 795 грн, – додає вона. – Хоча тіло везли до Чукалівки, а це не цілих 20 км, і ще й домовину нам довелося нести самим. Не було кому винести тіло з бюро до автомобіля. Вони сказали, що всі працівники зайняті. Тому домовину несли ті, хто був на похороні, і я разом з ними».

 

Гроші – у руки

За словами Христини, 16 000 грн – це сума без розкопування ями і самої процедури поховання. Саме стільки вона заплатила безпосередньо міському бюро. Закопувати тіло померлої відмовилися, бо місце для бабусі обрали у селі Чукалівка. Хоч воно і поруч із міським кладовищем, однак поза територією обслуговування ритуальної служби Івано-Франківська. Тому довелося їхати у сільську раду і платити ще 1500 грн за те, щоб викопали яму.

Оплачували, до речі, просто у руки. Жінка пояснює, що за всі послуги і товари чеків їм не видавали. Є єдине документальне підтвердження у чеку, виписаному від руки, на суму 1335 грн – за оренду холодильної камери на добу та залу на 1 годину.

Інша мешканка Івано-Франківська Ірина (просила не вказувати прізвище) нещодавно втратила маму і також організовувала похорон через міську ритуальну службу. За її словами, все обійшлося у 15 000 грн.

«На сайті вказано лише частину послуг, більшості того, за що ми платили, взагалі у списку немає, – говорить Ірина. – Наприклад, за оббивку домовини зсередини полотном, за те, щоб тіло накрили накидкою, за омивання тіла, одягання – було безліч того, за що ми платили».

Каже, носила з собою гаманець і роздавала гроші просто у руки. Жодну оплату у касі не проводили, квитанцій не видавали.

«Ми хотіли зробити все по мінімуму, навіть не організовували поминки з застіллям, і все одно заплатили 15 000 грн, – додає Ірина. – Причому всі гроші ішли просто у руки. 200 грн за перенесення тіла з дому до автомобіля, ще 200 – з машини до кладовища. Платити доводилось майже за кожен крок».

 

Просто товар різний

У комунальному підприємстві «Міська ритуальна служба» заперечують, що поховання може коштувати 16 000 грн. Переконують, що всі оплати проводяться офіційно і в реальності люди платять стільки ж, скільки вказано у прайс-листі.

«Всі ціни, вказані у нас на сайті, актуальні, – запевнила жінка, яка представилась Надією, але відмовилась говорити, ким працює у Будинку смутку. – Мінімальна сума, яку потрібно на похорон, – 5000 грн. Просто товар у нас різний. Сьогодні є домовини від 600, завтра можуть завезти інші. Але якщо сьогодні ми продали домовину за 600 грн, то її може не бути у наявності. Вибачте, але 16 000 грн у нас ніхто ще не платив за поховання».

То чи можливо організувати похорон за 5000 грн в Івано-Франківську?

Можливо, з «Карткою іванофранківця» суми були б і меншими за 15 000, але у те, що похорон може обійтися у 5000 грн, мало віриться

Розцінки на ритуальні послуги в Івано-Франківську виявилися досить недешевими, якщо вірити людям, яким нещодавно довелося пережити втрату та займатися організацією поховання. А якщо взяти до уваги зарплатню середньостатистичного українця, то й поготів.

Можливо, з «Карткою іванофранківця» суми були б і меншими за 15 000, але у те, що похорон може обійтися у 5000 грн, мало віриться.

Однак варто додати, що є можливість отримати кошти на похорон. В Україні передбачена грошова допомога на поховання. Для цього необхідно зібрати пакет документів і подати його за місцем роботи або до Пенсійного фонду.

 

Право на отримання допомоги на поховання мають:

дружина або чоловік покійного;

діти, брати, сестри й онуки, які не досягли повноліття;

студенти, учні на денному відділенні, віком до 23 років;

батько або мати покійного;

дідусь або бабуся покійного по прямій лінії.

 

Надати таку допомогу може роботодавець за рахунок власних коштів.

У 2020 році вартість допомоги на поховання від роботодавця становить 5880 грн. Принаймні на домовину цих грошей може вистачити…

 

Автор: Наталя Джулай   

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 33

Усі статті журналу МІСТО читайте тут

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...