Мед Атлант

Чотири вчительки представлятимуть Франківщину на конкурсі “Учитель року-2021”

Чотири вчительки – переможниці обласного туру “Вчитель року-2021” у чотирьох номінаціях представлятимуть Івано-Франківщину на всеукраїнському рівні. Його проведення заплановане на квітень.

Про це Суспільному Карпати повідомив директор Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, голова обласного журі в номінації “Керівник закладу освіти” Роман Зуб’як.

Цьогоріч удвічі менше прикарпатських педагогів брали участь у конкурсі на кращого вчителя.

В області зареєструвалося 136 учасників, в Україні – 4 012.

Причина, на думку Романа Зуб’яка, полягає не лише в карантині, але й у ліквідації в процесі реформи методичних кабінетів, що раніше були організаторами перших етапів конкурсу. Також не в усіх територіальних громадах встигли створити органи управління освіти. У зв’язку з карантином перші два тури конкурсу проводилися онлайн.

“На обласному турі ми намагалися хоча б познайомити конкурсантів наживо, зробили відкриття, бо обмін досвідом і спілкування дуже важливі”,- зазначив Роман Зуб’як.

В усіх номінаціях було по чотири випробування. У номінації “Українська мова і література” вчителі писали творчу роботу в форматі есе, проводили дистанційний урок, аналізували поетичний твір у форматі фрагменту уроку та проводили урок з дітьми, – розповіла переможниця в цій номінації Оксана Гошовська, що викладає в Католицькому ліцеї св. Василія Великого. Разом з Вікторією Буличевою вчителька веде блог “Філологині на карантині” у TikTok.

“Суть моєї педагогічної ідеї полягає у формуванні інформаційно-цифрової компетентності. Створення блогу, де навчальний контент ми закутуємо в гумор і невеличку сюжетну лінію, є реалізацією цієї ідеї, до якої зараз долучилися й мої учні та інші вчителі”, – розповіла Оксана Гошовська.

Оксана Гошовська. 

Визначальним для вчительських номінацій є урок з дітьми, але цьогоріч журі оцінювало уроки, переглядаючи запис.

“Для керівників випробування відрізнялися від учительських. Вибір номінації зрозумілий, – пояснює Роман Зуб’як, – адже зі зміною законодавства директори шкіл отримують велику автономію й повноваження, суттєво змінюється зміст їхньої роботи”.

Тож керівники мали вирішити управлінське завдання, вибудувати стратегію розвитку освітнього закладу, а найцікавішою, за словами голови журі, була фасилітаційна сесія, тобто організація процесу колективного розв’язання проблеми.

Тематику максимально наблизили до реалій навчального процесу: як зробити освітнє середовище безпечним, як попередити булінг, як забезпечити професійне зростання тощо. В сучасних умовах директор має бути і менеджером, і лідером, мати навички роботи в команді: вміти давати зворотній зв’язок, чути проблеми колективу, делегувати повноваження – і фасилітаційне випробування було спрямоване на ці лідерські якості.

Переможницями стали директорка Бурштинської школи № 2 Наталія Бойчук (керівник закладу освіти), вчителька Католицького ліцею св. Василія Великого у Франківську Оксана Гошовська (українська мова і література), педагогиня Коломийського ліцею № 9 Галина Горецька (математика) та вчителька Отинійського ліцею Ольга Процак (трудове навчання).

Роман Зуб’як вважає, що це – найпрестижніший конкурс професійної майстерності педагогів. Там немає великих матеріальних нагород, однак є внутрішня професійна мотивація, і тому він популярний вже багато років.

Читайте також: Франківська педагогиня перемогла на обласному етапі конкурсу “Учитель року – 2021”.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...