Мед Атлант

Франківка у дитинстві ремонтувала радіо, а дорослою заснувала наукове містечко. ВІДЕО

Іванофранківка Ірина Дарвай з дитинства гралася викрутками, розкручувала праску та навіть зремонтувала радіо. Сьогодні вона є однією зі співзасновниць наукового містечка “Нова енергія”.

Уже 5 років у “Новій енергії” навчають граючись. Є гуртки робототехніки, хімії, фізики, програмування тощо. І хоча більшість учнів – це хлопці, з кожним роком цікавість дівчат до наук – зростає, інформує Суспільне.

Якщо три роки тому у нас навчалося 16 % дівчат, то сьогодні уже 22 %. Але які круті ці дівчатка! – розповідає співзасновниця наукового містечка “Нова енергія” Ірина Дарвай.

 Вона була першою жінкою в сім’ї, яка обрала технічну спеціальність. Родина підтримала, а от скерував у наукове русло – вчитель математики.

Це таке моє покликання, моя любов. Я вступила до університету нафти і газу, там обрала спеціальність “Прилади і системи неруйнівного контролю”. Потім вступила в аспірантуру, захистила кандидатську дисертацію. Мені дуже подобається те, чим я займаюся. І своїм прикладом я спонукаю свою дівчинку не боятися обрати технічну спеціальність, – каже Ірина Дарвай.

Донька Ірини Віталіна Карпаш – приклад того, що дівчата обожнюють не тільки гратися машинками, але й створювати їх. Дівчинка самотужки зібрала мінітранспорт. І взагалі, з технікою – на ти.

Це паркова машинка, нею можна їздити в парку, дітям і дорослим. Машинку знайшла у нашому зошиті і зробила, – розповідає юна винахідниця Віталіна Карпаш.

Займатися науками дівчинка розпочала три роки назадЯк на третьокласницю, у неї дуже щільний графік. Вона відвідує робототехніку, програмування, гурток хімії та уроки англійської, а ще – співає, малює та грає на фортепіано.

Віталінка ще не знає точно, ким стане, але приклади відомих науковиць та батьків надихають. Тому уже придумує винаходи.

Я хочу зробити годинник, який допоможе нечуючим або людям з вадами зору рухатися безпечно. Спочатку це був такий шолом, який при наближенні вібрував, – показує на собі Віталіна Карпаш, – але я подумала, що це дуже смішно буде виглядати і хочу зробити годинник з такими ж функціями.

Цікавість дівчат до наук – дуже щира, вважає Ірина Дарвай:

Не можливо заставити дівчинку відвідувати такий складний гурток, і дівчатка, які вибрали робототехніку, чи хімію, чи програмування, вони швидші за хлопців. Я бачу, як вони працюють. Вони – великі розумнички. Можу точно сказати – це майбутні винахідниці!

До речі, заклад бере участь в освітній програмі “Дівчата STEM”. Освітній проєкт популяризує науку серед школярок та додає впевненості у своїх силах.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...