Мед Атлант

Прикарпатські залізничники протестували у Києві. ФОТО

Вчора, 17 лютого, у Києві біля Кабміну відбулася акція протесту ради профспілки залізничників і транспортних будівельників України. З самого ранку біля будівлі зібралися близько півтисячі мітингувальників. Приїхали на протест і залізничники з Франківщини.

Мітингувальники пояснюють, що протестують проти скорочення штату в АТ «Укрзалізниця», вимагають підвищення зарплат і гідних умов праці. Про це повідомив радник міського голови Назарій Кішак.
Залізничники тримали плакати з написами: «За добробут людини праці!», «Стоп політиці дешевої роботи»,
«Не дозволимо ігнорувати права профспілки!», «Стоп настанням на трудові права», «Ні – скороченню 120 000 залізничників!», «Кабмін, переглянь фінплан Укрзалізниці».
Напередодні, 16 лютого, голова профспілки залізничників і транспортних будівельників України Вадим Бубняк розповів, що працівники філій і структурних підрозділів «Укрзалізниці» постійно потрапляють під скорочення і отримують низьку зарплату.Тому під час акції протесту члени профспілки вимагають від уряду зобов’язати правління компанії прийняти рішення про: підвищення зарплати (крім вищого керівництва) з 1 березня 2021 року не менше, ніж на 25%; виплати в першому півріччі 2021 року винагороди за підсумками роботи за 2019 у розмірі не менше 50% місячної тарифної ставки, посадового окладу; не скорочувати чисельність працівників протягом 2021 року; прискорити роботу над проектом колективного договору між «Укрзалізницею» і спільним представницьким органом профспілок.

Крім того, профспілки вимагають встановити мінімальний рівень податку на землю для «Укрзалізниці»; забезпечити 100% компенсації витрат компанії на перевезення пільгових категорій пасажирів, компенсувати з Дорожнього фонду 2021 акцизний податок, сплачений при закупівлі дизельного палива; ввести до складу наглядової ради представника профспілки на громадських засадах, а також внести на розгляд Верховна Рада України законопроект, який розширить можливості участі трудового колективу у прийнятті управлінських рішень.

Профспілки звернулися до Європейської федерації транспортників (ЕтФ), Міжнародної конфедерації профспілок залізничників і транспортних будівельників (МКПЗ), Міжнародної організації праці (МОП).

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...