Мед Атлант

Вісьмох батьків з Прикарпаття позбавили батьківських прав у 2021 році

На Прикарпатті від початку року працівники ювенальної превенції зафіксували 113 фактів невиконання батьками обов’язків щодо виховання дітей.

Про це Суспільному Карпати розповів старший інспектор відділу ювенальної превенції обласної поліції Павло Зорій.

На таких батьків складаються адміністративні протоколи. Потім суд вирішує, чи накладати штраф, чи обмежитися попередженням, якщо порушення відбувається вперше. Штраф може становити від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а у випадку неодноразового порушення за один рік, – від 100 до 300 мінімумів. У деяких випадках дітей вилучають із сім’ї, – каже ювенальний поліцейський.

За його словами, у 2020-му році ювенальні поліцейські перевірили 630 сімей, що перебувають у складних життєвих обставинах, і склали 810 адміністративних протоколів за фактами невиконання батьками обов’язків щодо виховання дітей. У 35-ти сім’ях вчинялося домашнє насильство. Здебільшого порушення батьківських обов’язків фіксують у родинах, де один або обоє батьків зловживають спритними напоями.

Діти, батьки яких ухиляються від виконання батьківських обов’язків, потрапляють на облік до служби у справах дітей.

Фахівці служби у справах дітей виїжджають на виклики до кризових сімей спільно з ювенальною превенцією, із соціальними працівниками і, за потреби, лікарем”, – розповіла Суспільному Карпати заступниця начальника обласної служби у справах дітей Віталія Попович. – Ми оцінюємо ситуацію щодо безпеки дитини і екстрено вирішуємо, що робити. Якщо є родичі, які можуть забрати постраждалих до себе, влаштовуємо дітей туди. Якщо є потреба у медичній допомозі, веземо до лікарні.

Також в області працюють три заклади термінового влаштування. Це два центри соціально-психологічної реабілітації в Івано-Франківську та в Медині Галицької територіальної громади, а також обласний центр підтримки дітей та сімей у Тлумачі. У таких центрах діти можуть перебувати від трьох до дев’яти місяців.

Як зазначає чиновниця, три місяці – це той термін, за який можна зрозуміти, чи батьки піддаються “вихованню” і чи можна буде повернути їм дитину. Якщо робота з батьками не дає жодного результату, вони не схильні до виправлення, порушується питання про позбавлення їхніх батьківських прав чи відібрання дитини без позбавлення батьківських прав.

Цьогоріч вже було вісім випадків позбавлення батьківських прав. В одному з них матір відмовилася від новонародженого немовляти. Дитинка наразі перебуває у дитячому будинку. Минулого року відбулося 244 засідання комісії з питань захисту прав дитини. У них вирішувалося питання щодо 1 869 дітей. 203 батьків були позбавлені батьківських прав, – зазначила Попович.

Загалом на сьогодні в Івано-Франкіській області на обліку служби у справах дітей знаходиться понад 2 500 кризових сімей, які потребують соціального супроводу.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...