Мед Атлант

У гірських районах Франківщини збільшилася кількість фермерських господарств

Мінрегіоном проведено річний моніторинг соціально-економічного розвитку гірських населених пунктів за 2020 рік з метою вжиття відповідних заходів та координації дій центральних та місцевих органів влади. Моніторинг дає можливість забезпечити послідовність державної політики, спрямованої на комплексний розвиток гірських територій та задоволення потреб громадян, які на них проживають.

Аналіз розвитку гірських населених пунктів Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької областей запроваджено у 2018 році та здійснюється на підставі даних обласних державних адміністрацій, а також центральних органів виконавчої влади за такими напрямами: економічний розвиток, фінансова самодостатність, розвиток інфраструктури, освітньої, туристичної, медичної сфер, надання адміністративних послуг та екологічна безпека.

Загальна площа гірських територій Українських Карпат становить понад 28 тис км2. Тут налічується 714 гірських населених пунктів з населенням близько 1 мільйона осіб.

За даними моніторингу,протягом 2020 року спостерігалося скорочення диспропорцій між розвитком населених пунктів у гірській місцевості та на рівнинних територіях за показниками обсягу реалізованої промислової продукції – у Закарпатській та Чернівецькій областях, за показниками обсягу доходів місцевих бюджетів (без трансфертів) – у Закарпатській, Львівській та Чернівецькій областях.

У 2020 році збільшилася кількість новостворених робочих місць у гірських населених пунктах Львівської (+510) та Івано-Франківської (+28) областей.

За минулий рік зросла кількість фермерських господарств на 10 тис. осіб наявного населення у Чернівецькій та Івано-Франківській областях, натомість у Закарпатській та Львівській їх кількість зменшилася.

Також були створені додаткові сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи у гірських населених пунктах Чернівецької області, де їх кількість перевищує середнє значення по області у 3,1 рази.

Завдяки розвитку внутрішнього туризму, збільшився потік туристів, які надали перевагу гірським територіям Українських Карпат, що сприяло зростанню обсягу туристичного збору у розрахунку на одну особу населення, зокрема, у Закарпатській області він склав 7,05 грн., Івано-Франківській – 10,9 грн. та Львівській – 20,09 грн.

Упродовж 2020 року у гірських територіях чотирьох областей відремонтовано 145,6 км доріг з твердим покриттям місцевого значення.

У моніторингу також проаналізовано рівень надання публічних сервісів та послуг населенню.

Детальніше з моніторингом можна ознайомитись за посиланням: https://bit.ly/30axbXd.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...