Мед Атлант

Чи змінять ситуацію на дорогах нові штрафи – пояснення експерта

17 березня в Україні набуває чинності новий закон, який збільшує покарання за порушення правил дорожнього руху. Документ не лише посилює відповідальність, а й усуває у законодавстві певні прогалини, які раніше дозволяли правопорушникам уникати покарання.

Про нововведення та їх ефективність в ефірі Українського радіо розповів адвокат Тарас Гук, пише Суспільне. 

Про плюси та мінуси нового законодавства

Законодавство щодо порушень на дорогах не змінювалося фактично більше 20-ти років, у розрізі штрафів, зокрема підвищення штрафів за керування у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Тож, з однієї сторони, це – правильний крок – підвищувати штрафи треба. А з іншої сторони – підвищення рівня планки штрафу не завжди впливає на те, що зменшується аварійність або тяжкі наслідки. І в цьому ми впевнилися більш як за три роки – підвищили штрафи, а кількість нетверезих водіїв щороку збільшується. Втім, цього разу, крім автоматичного збільшення суми штрафу, додали багато інших процедурних речей – наприклад, в Кримінальний Кодекс ввели нову статтю – за ДТП з тяжкими чи середньої тяжкості наслідками, які настали при стані сп’яніння водія, коли водії вже не зможуть уникнути відповідальності через каяття чи примирення, передачу на поруки. Тепер буде передбачено лише один варіант – позбавлення волі особи.

Про невідворотність відповідальності

В нашому Законодавстві поки що немає всіх механізмів, які застосовуються в розвинених країнах – це так звані “пункти тверезості”, автомобілі “під прикриттям”, коли особа не знає, що це авто поліцейських і т.д. У нас були такі недоліки в адміністративному законодавстві, коли водія міг узяти на поруки трудовий колектив чи суддя міг вважати порушення малозначним і не позбавляти права керування та не накладати штраф. Але, найчастіше, затягувався термін розгляду матеріалів в суді, строк був лише три місяці. Зараз, цей термін збільшено до року. Тому цей Закон не лише підвищив штраф, а і додав велику частину процедур, які відтягували безповоротність відповідальності.

Про інші нововведення

Нетверезі водії, це не найбільший чинник ДТП. Найбільшим чинником лишається перевищення швидкості. Закон також піднімає відповідальність за перевищення швидкісного режиму. І в цьому питанні, як на мене, бракує рішучості законодавства. В європейських країнах, наприклад, сукупність протягом року перевищення швидкості, має тягнути тяжкий наслідок – позбавлення права керування або і позбавлення волі такого водія.

Також зміни передбачають посилення покарання за невикористання ременів безпеки або мотошоломів, брудні, неосвітлені чи встановлені з порушенням номерні знаки. Для пішоходів та велосипедистів, які порушують правила дорожнього руху, також зросли покарання. Але, щоб притягти такого пішохода до відповідальності, поліцейський має пересвідчитися за документом, і якщо особа, користується правом не надавати своє ім’я – таку особу затримають на дві три години, а потім відпустять. Фактично, порушник не понесе відповідальності.

Читайте також: У МВС повідомили, коли запрацюють нові штрафи за нетверезе водіння та перевищення швидкості.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...