Мед Атлант

Рік з COVID-19 на Прикарпатті: що змінилося

Рік з COVID-19.  Виходячи з додому,  ми перевіряємо чи захопили маску та кишеньковий антисептик. Щоранку стрічка у фейсбуці переповнена новинами зі статистикою: скільки померло, скільки одужало… Минув рік, відколи життя кожного змінилося і, здається, ми таки навчилися жити у карантині.

Рік тому, 18 березня, в Івано-Франківській області виявили першого інфікованого коронавірусом. Зараз область продовжує боротьбу із захворюванням. І станом на 18 березня 2021 року на Прикарпатті COVID-19 виявили 74 693 людей. З них подолали недугу – 55 511. Та не обійшлося без летальних випадків. Їх в області 1 490.

Від одного до 799

Перший випадок коронавірусу на Прикарпатті зафіксували посмертно. Померлою була 56-річна жінка з Івано-Франківська.

Вона хворіла з 13 березня: мала підвищену температуру, кашель. Зверталася до сімейного лікаря, але від госпіталізації відмовилася.16 березня її каретою швидкої доставили до інфекційної лікарні. Підключили до апарату штучної вентиляції легень, але вночі на 18 березня вона померла.

Попередньо у неї діагностували – Грип А, ускладнений пневмонією. Супутні хвороби – ішемічна хвороба серця. Втім аналізи померлої направили в лабораторію до  Києва, а там підтвердили коронавірус.

Тоді ж будинок, в якому жила померла, продезінфікували. А чоловіка померлої госпіталізували до лікарні на обсервацію.

Кількість хворих стала стрімко зростати. Спочатку поодинокі випадки коронавірусу, потім 40-50 за добу.  18 лютого 2021 року на Франківщині зафіксували антирекорд захворюваності – 799 людей. А у березні 2021 року щодня виявляють по 500-600 прикарпатців із COVID-19.

На початку червня у лікарнях області розгорнули 1 566 ліжкомісць для пацієнтів з коронавірусом. Зараз же для хворих виділили понад 4 000 ліжок. Також у Богородчанах розклали мобільний госпіталь, куди уже почали госпіталізовувати прикарпатців з COVID-19.

Локдауни і черовні зони 

За рік з коронавірусом  ми пережили всеукраїнський локдаун, адаптивний карантин, його послаблення, поділ на зони епідеміологічної небезпеки, карантин вихідного дня і  зараз знову повернулися до “червоної зони”.

Франківськ під час карантину з висоти пташиного польоту

Минулого року спочатку на карантин відправили школи та університети. Через декілька днів закрили кордони для іноземців.

Перший день карантинуА 17 березня ввели всеукраїнський карантин: закрили кафе, спортзали розважальні заклади, салони й перукарні, більшість магазинів. Громадський транс­порт спочатку не їздив, а потім у Франківську організували спецтранспорт лишень для медиків і працівників критичної інфраструктури.

Перший день карантину

Перший день карантину

Дорослі почали працювати здому,  а діти навчатися дистанційно. Віряни святили Паску перед телевізором. До супермаркетів були черги, а при вході міряли температуру. Та й без маски і по вулиці мало хто ходив.

Послаблювати карантинні обмеження почали на початку травня.  Дозволили роботу ринків, почали відкривати спортзали і готелі. Прикарпатці знову почали ходити у кіно і театри…

Ніби життя поверталося у звичний ритм, та коронавірус не відступив.

Через зростання кількості хворих Україні поділили на зони: зелену, жовту, помаранчеву й червону. І прикарпатці не один тиждень жили із найжорстокішими карантинними обмеженнями.

У листопаді ми пережили “карантин вихідного дня”.

У січні  ж магазини і розважальні заклади “закрили на карантин зимових канікул”.  Тоді українці обурювалися, що не можуть придбати канцелярські вироби, лампочки або, приміром, колготки чи шкарпетки. Їх  у супермаркетах обгородили стрічкою.

Карантин зимових канікулів

Карантин зимових канікулів

Наприкінці лютого 2021 року Франківщина знову потрапила у червону зону.  Станом на зараз  на в’їздах до області  стоять блокпости. Поїзди та автобуси міжобласного сполучення їздять. Міський транспорт курсує у режимі спецперевезень.

Маршрутки у режимі спецперевезень

Маршрутки у режимі спецперевезень

Дитсадки закриті, у школах та університетах – дистанційне навчання.  Ресторани і  кафе працюють на винос або доставку.  Перукарні та салони працюють за попереднім записом. У кіно, театр чи бібліотеку піти не можна. Масові заходи заборонені. 

Словом, усе майже так само, як рік тому. Різниця у тому, що кількість хворих збільшилася у разів 10, а вулицями міста гуляють компанії дітей та дорослих. У маршрутках та магазинах можна зустріти людей з маскою на підборідді. Та й антисептиком руки уже мало хто обробляє.

Лихо об’єднало

Пандемія навчила прикарпатців діяти разом та допомагати один одному.

Волонтери Антикризового фонду по боротьбі з COVID-19

Перш за все, шили маски і захисні костюми для медиків. Виготовляли захисні щитки та кисневі розгалужувачі для лікарень.

Олексій Трелевський виготовляє захисні щитки для медиків

Оскільки громадський транспорт на початку карантину не їздив, медикам, які мешкають за містом, стало важче добиратись до роботи. Тоді у соцмережах започаткували ініціативу “Підвези медика”. Водії, погоджувалися і задарма підвозити лікарів на роботу або додому.

Ініціатива “Підвези медика”

Закриття магазинів і ресторанів суттєво вдарило саме по малому бізнесу. Підтримати підприємців взялась Facebook-група Save FOP Galicia. Там виробники можуть виставляти на продаж свій товар. Івано-Франківський міський виконком вирішив підтримати локальних виробників — і створив сайт із інформацією про тих, хто працює в місті і що виробляє, від печива до кованих перил.

В Івано-Франківську вирішили подякувати військовим і лікарям – тим, хто тримає небо над Україною. Для цього волонтери влаштували перформанс «Промінь вдячності», а також на їхню честь створили відео, яке поширили у соцмережах.

Для тих кому важко було справитися з обмеженнями, психологи організували безкоштовну телефонну підтримку. Не забули і про старших та маломобільних прикарпатців: волонтери привозили їм ліки та продукти.

Вакцинація

Надією захиститися від вірусу є вакцинація. Першочергово щеплення від COVID-19 роблять медикам, військовим, соціальним працівникам та людям похилого віку.

26 лютого на Прикарпатті першу дозу вакцини отримала завідувачку відділення швидкої допомоги Надвірнянської ЦРЛ Леся Возняк. А станом на сьогодні щепили майже 3 000 людей.

Леся Возняк

Зараз в області формують списки осіб, які хочуть вакцинуватися залишковими дозами вакцини проти COVID-19 AstraZeneca.

До вакцинації залучатимуть публічних та громадських діячів: ветеранів АТО/ООС; народних депутатів України, керівників центральних органів виконавчої влади, обласних державних адміністрацій, обласних рад, органів місцевого самоврядування, лідерів і представників релігійних організацій; видатних письменників, журналістів, спортсменів, музикантів, акторів, співаків, інших діячів сфери культури, які старші 60 років.

Серед тих, хто вакцинувався і  голова Франківської ТГ Руслан Марцінків, голова Косівської райдержадміністрації Петро Іванишин, головний санітарний лікар Прикарпаття Руслан Савчук, голова Франківської ОДА Андрій Бойчук.

Головний санітарний лікар Прикарпаття Руслан Савчук

Як особи з пріоритетних груп вакцину отримали два учасники АТО: Михайло Кушнірук і Сергій Войцеховський.

Михайло Кушнірук

Якщо ви підпадаєте в пріоритетні групи ризику, то звертайтеся за контактним номером телефону: 0(342) 75 1187; 0 (342) 5358 31; або надсилайте свої дані на наш email: [email protected], відповідальна особа Люба Койляк.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...