Мед Атлант

Медведчук програв. Cуд дозволив поширювати книгу про Стуса

Київський апеляційний суд дозволив поширювати книгу журналіста Вахтанга Кіпіані “Справа Василя Стуса”.

“Ми виграли справу”, – написав Вахтанг Кіпіані у Facebook. Про рішення суду повідомила також агенція УНІАН.

Чому книгу заборонили?

Апеляційний суд скасував рішення про заборону на розповсюдження книги Вахтанга Кіпіані “Справа Василя Стуса”. Такий вердикт у жовтні 2020 року ухвалив Дарницький районний суд, пише “BBC. Україна“.

Тоді суд за скаргою одного з лідерів фракції “Опозиційна платформа – За життя” та кума Володимира Путіна Віктора Медведчука вирішив заборонити розповсюджувати книгу.

Проте заборона офіційно так і не почала діяти, адже рішення мало набути чинності після апеляції. Але багато торгових мереж перестали продавати книгу.

Рішення апеляції все ж задовольнило одну з вимог Мевдедчука – щодо заборони фрази про надання адвоката (Медведчука) службою держбезпеки Радянського Cоюзу.

Попри це книжку дозволили поширювати у її нинішньому вигляді.

Пан Медведчук згадується у книзі, оскільки свого часу він був адвокатом поета і дисидента Стуса.

Медведчука часто звинувачують у порушенні адвокатської етики під час того процесу. Сам він своєї провини не визнає.

Політик просив суд заборонити поширення книги, оскільки деякі фрази та формулювання в ній, на його думку, порушують честь та гідність. У жовтні суд із цим погодився.

Автор книги Вахтанг Кіпіані подав апеляцію і виграв її.

ВВС News Україна звернулась за коментарем до Віктора Медведчука.

Медведчук

АВТОР ФОТО,УНІАН

У жовтні 2020 року рішення суду про заборону книги про Стуса викликало величезний суспільний резонанс. Книгу дуже швидко розкупили й автор друкував новий тираж.

Громадські діячі, політики, зірки висловлювали свою підтримку Вахтангу Кіпіані та засуджували Медведчука.

Політик наполягає, що у книзі про нього була брехня, яка “не може поширюватися”, але визнає, що суд і заборона книги призвели до ще більшої її популярності.

“Я завжди говорив, що мене не цікавить особистість Стуса. Більше того, будь-які “звинувачення” щодо так званої справи Стуса є необґрунтованими… Я ж не заперечую проти Стуса і проти того, що у нього є прихильники. Нехай його поважають, нехай його люблять, хай його обожнюють. Але брехня щодо мене не може поширюватися”, – говорив про цю справу в інтерв’ю BBC Віктор Медведчук.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...