Мед Атлант

На Франківщині росте рівень захворюваності на туберкульоз серед дітей

На Івано-Франківщині за перший квартал 2021-року туберкульоз виявили у семи дітей — це на один випадок захворювання менше, ніж за увесь 2020 рік. Про те, чому росте рівень захворюваності серед дітей, а також про перебіг хвороби та боротьбу із нею Суспільному Карпати розповіли прикарпатські лікарі-фтизіатри.

Лікарка-рентгенолог Івано-Франківського фтизіопульмонологічного центру Надія Горобець показує на моніторі комп’ютера знімок запущеної форми туберкульозу. Цей випадок виявили нещодавно.

“У пацієнта був уперше виявлений туберкульоз — фіброзно-кавернозна форма. Це двобічне ураження легенів із масивним бактеріовиділенням, з деструкціями — у плані виліковування буде не дуже позитивний результат”, — говорить Надія Горобець.

Хворий на туберкульоз Дмитро розповідає, що заразився недугою на сході України — у зоні проведення бойових дій.

У тубдиспансері чоловік лікується впродовж чотирьох місяців. Зараз почуває себе добре, готується до виписки.

“Коли йшов у зону АТО, то симптомів не відчував. Повернувся звідти, пішов перевіритися — виявилося, що туберкульоз. Виявляється, що я заробив його там, від переохолодження, адже там таких умов нема, як тут — там холодно”, — каже Дмитро.

Кількість виявлених випадків захворювання на туберкульоз у період пандемії зменшилася. Це пов’язано з тим, що проводять менше профілактичних оглядів, каже виконувач обов’язків генерального директора КНП “Івано-Франківський фтизіопульмонологічний центр” Любомир Малофій. За його словами, сьогодні у стаціонарі 156 пацієнтів, хворих на туберкульоз. Курс лікування у закладі триває від двох до 20 місяців — залежно від форми.

“Якщо в нас у 2019-му році було близько 700 чоловік, то зараз на 290 менше. Тобто, у зв’язку із пандемією, в Україні захворюваність на туберкульоз зменшилася. У нас — на 40%, в Україні — на 30 %”, — говорить Любомир Малофій.

Натомість кількість нездужалих на туберкульоз дітей зросла, що є поганим індикатором розвитку хвороби, каже заступниця генерального директора фтизіопульмонологічного центру Наталія Довганюк.

“Діти не мають такої сформованої імунної системи, як дорослі люди, тому вони більш схильні до інфекційних захворювань, — говорить Наталія Довганюк. — Також звернуся до фактів: на сьогодні у нас зафіксовано шість дітей до 16 років, хворих на туберкульоз, плюс підліток. По суті, за весь 2020 рік у нас захворіли п’ятеро дітей і три підлітки. Це за увесь рік, а не за перший квартал”.

Завідувач мікробіологічної лабораторії з діагностики туберкульозу Богдан Зорій каже, що в лабораторії фтизіопульмонологічного центру протягом місяця проводять близько 300 аналізів на виявлення та діагностику бактерії туберкульозу. Із них позитивних — у середньому близько 10 %, іноді більше.

Читайте також: В Україні майже на 30% поменшало випадків активного туберкульозу.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...